Terzibayırı'ndaki Roman öğrencilerin Türk eğitim sisteminde yaşadığı sosyoekonomik zorluklara ilişkin öğretmen öğrenci ve veli görüşleri
The views of teachers, students and parents about the Romani students' socioeconomic difficulties in Turkish educational system in Terzibayiri
  1. Tez No: 587490
  2. Yazar: BUKET ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CÜNEYT BİRKÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Roman Öğrenciler, Adaptasyon, Eğitim sorunları, Romani Students, Gypsies, Adaptation, Educational Problems
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yaşam Boyu Öğrenme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmanın amacı, Roman öğrencilerin eğitim sistemi içerisinde yaşadığı zorlukları öğretmen, öğrenci ve veli boyutu ile ele alarak tespit etmektir. Araştırma 2018-2019 Eğitim öğretim yılında Roman öğrencilerin yoğun olarak eğitim aldığı bir ortaokulda yürütülmüştür. Araştırma nitel bir durum çalışması olarak desenlenmiştir. Çalışma grubu seçiminde nitel araştırmalar için kullanılan örneklem yöntemlerinden olan ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu bağlamda araştırmaya 23 Roman öğrenci, 15 Roman veli ve bu öğrencilerin eğitiminden sorumlu olan 12 öğretmen katılmıştır. Araştırmanın veri tabanını oluşturan görüşme, gözlem ve dokümanların analizi için nitel veri analizi teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonunda elde edilen bulgulara göre; Roman öğrencilerin, akademik olarak zorluk yaşadığı, okul içi kural dışı davranışlar sergiledikleri, ekonomik nedenlere bağlı olarak eğitime yansıyan zorluklarının olduğu, yeterli aile desteği alamadıkları, sosyal damgalanma ve kültürel adaptasyon gibi sorunlar yaşadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to identify the difficulties Romani students have, in the students', teachers' and parents' point of view. The study was carried on at a secondary school where many Romani students got education through 2018-2019 educational season. The research is a qualitative study with a case study design. The criterion sampling which is for the qualitative research was used during the period of deciding the participants of the study. 23 Romani students, 15 Romani parents and 12 teachers on duty were participated. The qualitative data analysis techniques were used to analyze the interviews, observations and the documents. According to the outcomes of the study, Romani students have some educational problems such as having academically problems in comparison with the other students, behaving inproperly, being in need, having lack of parents' support, social exclusion and cultural adaptation at school.