Türk televizyon dizilerinde kadın temsili: Kadın, Ufak Tefek Cinayetler ve İstanbullu Gelin dizileri örneği
The representation of woman in Turkish television series: The example of the tv series titled 'Kadin', 'Ufak Tefek Ci̇nayetler' and 'İstanbullu Gelin'
  1. Tez No: 587542
  2. Yazar: NAZİFE KOCABAŞ TANMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDEM DENİZ ANAMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Radio and Television, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Kadın Temsili, Televizyon Dizileri, Gender, Woman Representation, Television Series
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Kadın ve erkek arasındaki biyolojik farklılıkları temsil eden biyolojik cinsiyetten farklı olarak, bireylere içerisinde yaşadıkları toplum tarafından atfedilen ve benimsetilen roller olan toplumsal cinsiyet rollerinin kadın ve erkeğin toplumsallaşma süreci içerisinde eşitlikçi olmayan rollere sahip olmalarına neden olduğu düşünülmektedir. Kadın ve erkeğe atfedilen toplumsal cinsiyet rollerinde yaşanan eşitliksiz durumların kadınların erkeklere kıyasla ikincil konumda olma durumlarının pekişmesine neden olabilmektedir. Toplumsal cinsiyetin çocukluktan itibaren öğrenildiği okul, aile gibi kurumların yanı sıra medyanın da toplumsal cinsiyet rollerinin pekiştirilmesinde etkili olduğu bilinmektedir. Kitle iletişim araçları içerisinde erişim kolaylığı ve izleyici kitlesinin fazlalığı göz önünde bulundurulduğunda televizyon ve televizyon programları arasında özellikle diziler sundukları toplumsal cinsiyet rolleri açısından üzerinde durulması ve incelenmesi gereken içeriklerdir. Bu çalışmada, toplumsal cinsiyet rollerinin sunumu açısından toplum üzerinde etkili olduğunu ifade edebileceğimiz bir televizyon programı türü olan diziler arasından 2017 yılımda yayınlanmaya başlanmış ve kadının ön plana çıkarıldığı diziler olan Kadın, Ufak Tefek Cinayetler ve İstanbullu Gelin'in içeriklerinde yer verilen kadın temsilleri eleştirel söylem analizi tekniği ile incelenmiş ve Türk dizilerinde toplumsal cinsiyet temsili konusunda yapılmış çalışmaların sonuçlarına benzer bir şekilde incelenen dizilerde çoğunlukla mevcut toplumsal cinsiyet rollerini pekiştiren kadın temsillerine yer verildiği ve toplumsal cinsiyet rollerini kıran temsillere sınırlı oranda yer verildiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Being different from the concept of sex, which represents the biological differences between man and woman, gender roles are attributed to the individuals by the society that they live in, and it is believed that these gender roles can cause an inequality in terms of the roles that are given to man and woman. All of these inequalities in gender roles can cause woman to be inferior to man in the society that they live in. Besides the institutions in which gender roles are learned starting from childhood like school and family, it is known that media can have an impact on reinforcing the gender roles. Considering that television and its series have an important place in the mass media in terms of its accessibility and its viewer population, it can be said that TV series provide important gender roles and examining these roles can be regarded as an important part of gender studies. It is believed that TV series provide important gender roles for the society. That is why, in this study, the examination of the Turkish TV series“Kadın”,“Ufak Tefek Cinayetler”and“İstanbullu Gelin”has been made in terms of the women representations which they present by using the method of discourse analysis. It has been concluded that these TV series present women representations which usually support the existing gender roles and they include such women representations which are against the existing gender roles in a very small rate in line with the researches which have been made about Turkish TV series.