Irf5 transkripsiyon faktörü ve SOX2 kök hücre faktörü ilişkisinin prostat kanser hücrelerinde belirlenmesi
Determination of İRF5 transcription factor and SAX2 stem cell factor associations in prostate cancer cells
- Tez No: 587659
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: CD133, CD44, Kanser immünolojisi, Kök hücre faktörleri, Prostat kanseri, Cancer immunology, CD133, CD144, Prostate cancer, Stem cell factors
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
İnterferon Düzenleyici Faktör (IRF) ailesi interferonların bağışıklık sisteminin düzenlenmesini sağlayan transkripsiyon faktörleridir. İnterferon Düzenleyici Faktör 5 (IRF5) bu ailenin bir üyesi olup çeşitli hastalıklarda bulunan görevleri ile ilgili çalışmalar son yıllarda artmaktadır. SOX2, embriyonik kök hücre faktörü olarak bilinmektedir. Bu kök hücre faktörü hücrelerin farklılaşmasının yanında kanserin oluşum ve gelişiminde oldukça önemlidir. Bu tez çalışmasında bir transkripsiyon faktörü olan IRF5 ve bir kök hücre faktörü olan SOX2' nin prostat kanserindeki rolleri ve protein-protein ilişkisi araştırılmıştır. PC3 insan prostat kanseri hücre kültürü yapılarak, pIRF5 ve pSOX2 plazmidleri kullanılarak IRF5 ve SOX2 proteinleri overekspresyon deneyleri yapılmıştır. Overekspresyon yapılan örneklerde immunopresipitasyon (IP) yapılarak proteinler western blot ile değerlendirilmiştir. IRF5 ve SOX2 overekspresyon yapılan PC3 hücrelerinde migrasyon düzeyleri scratch yöntemi ile incelenmiştir. Prostat kanser hücrelerinde IRF5 ve SOX2 proteinlerinin birbirleri ile ilişkisi IP deneylerinde protein bantları ile gösterilmiştir. Prostat kanseri hücrelerinde IRF5' in hücre migrasyonunu anlamlı derecede azalttığı, SOX2' nin hücre migrasyonunu anlamlı derecede arttırdığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, IRF5 ve SOX2 proteinleri birbirleri ile etkileşimde bulunan iki transkripsiyon faktörü olup prostat kanser tedavisi için yeni sinyal yolaklarının ve çeşitli ilaç moleküllerinin gelişiminde önemli katkılar sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The Interferon Regulatory Factor (IRF) family is the transcription factors that regulate the immune system of interferons. Interferon Regulatory Factor 5 (IRF5) is a member of this family. SOX2 is known as embryonic stem cell factor. This stem cell factor is important in the formation and development of cancer as well as the differentiation of cells. In this thesis, the role of a transcription factor, IRF5 and a stem cell factor, SOX2 in prostate cancer and protein-protein relationship were investigated. PC3 human prostate cancer cell culture was performed and IRF5 and SOX2 proteins overexpression experiments were performed using pIRF5 and pSOX2 plasmids. Immunoprecipitation (IP) was performed in the samples with overexpression and the proteins were evaluated by western blot. Migration levels in PC3 cells with IRF5 and SOX2 overexpression were examined by scratch method. The relationship between IRF5 and SOX2 proteins in prostate cancer cells is shown by protein bands in IP assays. It was found that IRF5 significantly reduced cell migration in prostate cancer cells and SOX2 significantly increased cell migration. As a result, the IRF5 and SOX2 proteins are two transcription factors that interact with each other, and may contribute significantly to the development of novel signaling pathways and various drug molecules for prostate cancer treatment.