Rasim Özdenören'in Gül Yetiştiren Adam romanında ve hikâyelerinde modernizm
Moderni̇sm i̇n Rasi̇m Özdenören's stori̇es and the novel ' The Man Who Grows Rose'
- Tez No: 587695
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT TEKŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Modernizm, Rasim Özdenören, roman, Gül Yetiştiren Adam, hikâye, Modernism, Rasim ÖZDENÖREN, Novel, The Man Growing Rose, Story
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
20. yüzyılda etkili olan ve etkileri günümüzde de devam eden modernizmin Rasim Özdenören'in Gül Yetiştiren Adam romanındaki ve hikâye kitaplarındaki yansımalarının ve etkilerinin incelendiği bu çalışmada, şu eserler değerlendirilmiştir: Gül Yetiştiren Adam romanı ile Hastalar ve Işıklar, Çözülme, Çok Sesli Bir Ölüm, Çarpılmışlar, Denize Açılan Kapı, Kuyu, Hışırtı, Ansızın Yola Çıkmak, Toz, İmkânsız Öyküler, Uyumsuzlar adlı 11 hikâye kitabı. Öncelikle tezimizde modernizmin genel özelliklerine yer verilmiştir. Daha sonra ise Rasim Özdenören'in adı geçen romanı ile hikâyeleri modernizmin tematik, teknik ve yapısal yönleri bakımından değerlendirilmiştir. Çalışmada özellikle roman metninde ve hikâyelerde tespit edilen modernist unsurlardan yola çıkılarak araştırma yapılması yoluna gidilmiştir. Böylece daha doğru sonuçlara ulaşılması hedeflenmiştir. Çalışmanın Rasim Özdenören'in eserlerine yansıyan modernizmin daha iyi anlaşılmasını sağlaması ve benzer çalışmalara örneklik teşkil etmesi beklenmektedir. Araştırmanın başlangıcında modernizmle ilgili teorik bilgiler veren kaynaklar okunmuş, bu akımın eserlere nasıl yansıdığının tespit edilmesine çalışılmıştır. Bu sırada elde edilen bilgiler çalışmaya aktarılmıştır. Daha sonra ise Rasim Özdenören'in Gül Yetiştiren Adam romanı ve 11 hikâye kitabı okunarak bu eserlerdeki modernist ögeler tespit edilmiştir. Tespitler yazıya aktarılarak tezin yazımı tamamlanmıştır. Yapılan araştırmalar ve değerlendirmeler sonucunda Rasim Özdenören'in modernist temalara, modernizmin yapısal unsurlarına ve modernizmin teknik unsurlarına önemli ölçüde yer verdiği belirlenmiştir. Sonuçta Rasim Özdenören'in modernist bir yazar olduğu ve modernizm akımını eserlerinde başarıyla yansıttığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study in which the effects and reflections of modernism, which was influential during the 20th century and is still so, are analysed in the stories of Rasim ÖZDENÖREN and the novel named“ THE MAN GROWING ROSE”; these works are analysed: 11 story books named The Man Growing Rose and Patients and Lights, Disintegration, A Death With Loud Voice, Shocked People, The Gate Opening to The Sea,Well, Rustle, Set Off Suddenly, Dust, Impossible Stories, Nonadaptives. First, the general characteristics of modernism has been given in this thesis. Later, Rasim ÖZDENÖREN's mentioned novel and stories have been evaluated in view of thematic, technical and structural aspects of modernism. In the study, it has been preferred to make a research benefited from modernist components which have been retained especially in novel's texts and stories. It has, therefore, been aimed to reach more accurate results. The study is expected to enable modernism to be understood that is reflected Rasim ÖZDENÖREN's works, and to be an example for similar studies. At the beginning of the research, the sources which give theoretical information about modernism are read, and it has been tried to retain how this movement reflects the works. Meanwhile, the gained information has been transferred to the study. The modernist units in these works have been retained by reading Rasim ÖZDENÖREN's novel“THE MAN GROWING ROSE”and eleven story books afterwards. The writing of the thesis has been fulfilled by transferring detections into writing. As a result of the researches and analyses done, it has been determined that Rasim ÖZDENÖREN has mentioned modernist themes, the structural and technical aspects of modernism significantly. In conclusion, it can be stated that Rasim ÖZDENÖREN is a modernist writer, and he reflects modernism movement in his works successfully.