Haliç sedimanlarında mikroplastik kirliliğinin araştırılması
Investigation of microplastic pollution in the golden horn sediments
- Tez No: 587789
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN BALKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikroplastikler, sediman, deniz çöpleri, Haliç, Microplastics, sediment, marine litters, Golden Horn
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Dünya çapında ekolojik bir problem olarak kabul edilen mikroplastikler ülkemiz denizleri için de tehdit oluşturmaktadır. Mikroplastiklerin miktar ve özelliklerinin belirlenmesi çevresel etkileri dikkate alındığında büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı Altın Boynuz adıyla bilinen Haliç'in sedimanlarında mikroplastik kirliliğinin araştırılmasıdır. Çalışma kapsamında, Mayıs 2017 ile Şubat 2018 tarihleri arasında Haliç'te, yedi istasyondan, mevsimlik olarak alınan sediman numunelerinde mikroplastik tayini yapılmış, tespit edilen mikroplastikler miktar, boyut, renk, tip, ağırlık ve polimer türleri açısından incelenmiştir. Mikroplastiklerin yanı sıra 5 mm'den büyük plastikler için de miktar, boyut, renk, tip ve ağırlık incelemesi yapılmıştır. Çalışma sonuçları Haliç'in yoğun bir mikroplastik kirliliği ile karşı karşıya olduğunu ortaya koymaktadır. En fazla mikroplastiğe Sünnet Köprüsü ve Kasımpaşa istasyonlarında rastlanmıştır. Aynı zamanda elde edilen veriler bölgede film ve lif tipi plastiklerin baskın olduğunu göstermiştir. Araştırma, Haliç'in plastik kirliliği açısından mevcut durumuna dikkat çekmekle birlikte olası kaynaklarını gözden geçirerek azaltılması için yapılması gerekenleri de öneri olarak sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Microplastics which are accepted as an ecological problem all over the world, pose a threat to the seas of our country. Determination of the abundance and the characteristics of the microplastics is of great importance considering their environmental impacts. The aim of this study is to investigate the microplastic pollution in the sediments of the Golden Horn. Within the scope of this study, determination of microplastics were performed in sediment samples taken from seven different stations in Golden Horn in seasonal basis between May 2017 and February 2018. The microplastics were examined in terms of abundance by number, size, color, type, weight and polymer types. In addition to the microplastics, abundance by number, size, color, type and weight were also examined for plastics larger than 5 mm. The results of the study revealed that the Golden Horn is exposed to intense microplastic pollution. The highest microplastic abundances by number were observed in the Sunnet Bridge and Kasimpasa stations. Besides, the obtained data showed that film and fiber type plastics were dominant in the region. The study draws attention to the current status of the Golden Horn in terms of plastic pollution. It also provides suggestions regarding the reduction of the potential sources of microplastics.