Pollution history of the golden horn
  1. Tez No: 6788
  2. Yazar: GAYE TEKSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT İ. BALKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kronoloji, Kirlilik Tarihçesi, Körfez, Sediman, Pb-210, Eser Element, Karot ve Kutu Sedimen Numune Alıcıları
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET HALÎÇ'ÎN KÎRLÎLÎK TARİHÇESİ TEKSÖZ, Gaye Yüksek Lisans Tezi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Turgut 1. BALKAŞ Ağustos 1989, 88 sayfa Halic'in kirlilik tarihçesi, Pb-210 tarihleme metodu ve sedimanlarda ölçülen metal verileri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Analizler için toplam olarak 84 karot numunesi kullanılmıştır. Pb-210 tarihleme ölçümleri sonucu sediman birikim hızının 5.04 cmy1 olduğu hesaplanmıştır. Elde edilen Pb-210 profili Haliç sedimanlarında üç ayrı bölge olduğunu göstermiştir; yaklaşık eşit aktivitelere sahip üst tabaka, eksponensiyal olarak azalan bölüm, sabit aktivitelere sahip alt bölge. ivPb-210 tarihleme yöntemi sonuçlarının metal verileri ile birleştirilmesi metal konsantrasyonlarında^ artışların, Haliç'te 1945 yılında başlayan endüstrileşme dönemi ile başladığını işaret etmektedir. Metal analizlerinden elde edilen başka bir sonuç da, Cd, Zn, Pb, Cu, Ni, Mo, Ag ve Cr gibi, kaynakları endüstri olan metallerin Haliç sedimanlarında zaman süreci içerisinde en yüksek birikim hızlarına sahip oldukları olgusudur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POLLUTION HISTORY OF THE GOLDEN HORN TEKSOZ, GAYE M.S. in Env. E. Supervisor : Prof. Dr. Turgut I. Balkas August 1989, 88 pages Pollution history of the Golden Horn has been established by the use of Pb-210 geochronologies and the metal content data. A total of 84 samples from the gravity core have been used for the analysis. Pb-210 dating technique revealed an accumulation rate of 5.04 cmy-1. The Pb-210 profile also revealed three distinct regions in the sediments of the Golden Horn; surface layer with nearly uniform activities, exponential decay interval, lower region with almost constant low activities. Although site specific time markers for the metal profiles couldn't be specified, in general the results of Pb-210 geochronology are in accord with those of heavy metal analysis and site specific time markers of the Golden Horn. It is concluded from the metal analysis that, Pb, Zn, Cd, Cu, Mo, Ni, Cr, Ag the origins of which is mainly industrial activities, are the metals which show dramatic enrichments and the highest rate of accumulation in the sediments of the Golden Horn. KEY WORDS: Chronology, Pollution History, Estuary, Sediment, Pb-210, Trace element, Box core, Gravity core. m