Hadisler ışığında kötülüğün Allah'a nispeti
The relativity of evil to Allah in the light of the hadiths
- Tez No: 587849
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF AÇIKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kötülük, Şer, Teodise, Kötülüğün Yaratıcıyla İlişkisi, Kötülüğün Allah'a Nispeti, Hadislerde Kötülüğün Yaratılması, Evil, malicious, theodicy, the relationship between evil and the Creator, evil's relativity to Allah, the creation of evil in the hadith
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Kötülüğün yaratıcıyla ilgisi ve ilişkisi meselesi, kötülük probleminin kapsamı içerisindeki en zor ve en önemli kısmı oluşturmaktadır. Ateist filozoflar bu meselenin yaratıcının yokluğunun delili olarak kendi tezlerini destekleyen en önemli argüman olduğunu iddia etmektedir. Süreç filozofları bu problem karşısında; yaratıcının varlığını ve iyiliğini savunma adına, O'nun kudretinin sonsuz olmadığı yani kötülüğü önlemeye gücünün yetmediği iddiasını çözüm olarak sunmuşlardır. Bazı Hristiyan teologlar ve müslüman filozoflar, kötülüğün gerçekliğini reddeden bir tavır göstermektedir. Zerdüştler, kötülüğün ayrı bir yaratıcısı olduğunu söyleyerek düalist bir yaklaşımı benimsemişlerdir. Peygamberlik müessesesinin son temsilcisi olan Hz. Muhammed (s.a) ise iman şartlarının altıncısı olarak ifade ettiği“kadere iman”ın ayrılmaz bir parçası olarak“hayır”gibi“şerrin de Allah'tan olduğu”na iman etmenin gerekliliğini vurgulamıştır. Buna bağlı olarak, kötülüğün varlığı ile (bütün sıfatlarının yetkinliği kabul edilen) iyi bir yaratıcının varlığı arasında görünen çelişkinin giderilmesi, var olan uyumun da izah ve ispat edilmesi ihtiyacı doğmuştur. Bu araştırmada kötülüğün yaratıcı ile ilişkisi hakkındaki hadisler incelenerek, insanlığın en temel problemlerinden birinin çözümü noktasında, Nebiler eli ile gelen hakikatin alternatifi olmayan fonksiyonu ve önemi ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
The interest and relationship of evil with the Creator depicts the most diffucult and most important part in the field of the problemacy of evil. Atheist philosophers claim that this issue is the most important argument which supports their theorie for the proof of the nonexistance of the Creator. Process philosophers came up with the claim that God's Power is not infinite, that is he is not capable to prevent evil, with the intention to defend Gods existence and goodness as a solution. Some Christian theologians and Muslim philosophers show an attitude of refusing the reality of evil. By saying that evil has a separate Creator Zoroastrians have adopted a dualistic approach. Muhammed p.b.u.h, the last representative of the institution of prophets emphasized in the sixth article of faith that it is an inseparable necessity to believe that together with“good”also“evil”comes from Allah. According to this, the need for the removal of a discrepancy between the existence of evil and the existence of a Creator (whose characteristics are being regarded as the perfection itself) and the explanation and proof of the harmony between both arose. Through analysing the hadiths concerning the relationship between evil and the Creator the solution of one of the basic problems of humanity was presented in this research by pointing out that there is no alternative for the function and necessity of the truth brought by the hands of the Prophets.