Identification and investigation of metastasis specific miRNAs in breast cancer cells for miRNA replacement therapy
Meme kanser hücrelerınde miRNA replasman tedavisinde kullanılabilecek metastaik spesifik miRNA'ların belirlenmesi ve araştırılması
- Tez No: 587888
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL ERGENE, DOÇ. DR. YEŞİM AYDIN SON
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Genetik, Tıbbi Biyoloji, Biology, Genetics, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: miRNA Mimik, Meme Kanseri, miRNA Transfeksiyonu, Western-Blot, miRNA Replasman Tedavi, Meta-Analiz, Metastaz, miRNA Mimic, Breast Cancer, miRNA Transfection, Western-Blot, miRNA Replacement Therapy, Meta-Analysis, Metastasis
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Son yıllardaki çalışmalar, miRNA'nın kanser ve metastatic süreçleri düzenleyebildiğini göstermiştir. Bu çalışmanın amacı, miRNA bazlı meme kanseri tedavisinde, terapötik hedef olarak kullanılabilecek özgül metastaz baskılayıcı miRNA'ların meta-analiz yöntemi ile belirlenmiştır. Ve bu Tespit edilen üç adet özgül miRNA'ların in-vitro miRNA replasman tedavi yöntemi ile, onların terapötik potansiyelleri sunulmuştur.“Hsa-miR-145-5p”,“hsa-miR-143-3p”ve“hsa-miR-99A-5p”mimikleri, MDA-MB-231 hücrelerine transfekt edildi, bu transfeksiyon etkisinin fonksiyonel analizi için, in vitro hücre göçü deneyi uygulanmıştır. Tek bir miRNA farklı sinyal yollarında işe karışan çok sayıda genin ifadesini düzenleyebildiğinden, transfekt edilen özgül miRNA'ların metastaz yolağın üzerinde etkisi ve diğer sinyal yolaklarındaki genlerin ifadelereindeki değişimi, mikrodizi yöntemi ile araştırılmıştır. Western blot, zimogram, ve mikrodizi sonuclarındaki, seçilen bazı gen ifadelerindeki değişimi, protein düzeyinde doğrulanmıştır. Sonuçlarımız, tespit edilen üç metastatik baskılayıcı miRNA'nın her birinin, tümörgenezdeki farklı biyolojik yolları etkilediğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, meme kanserinde“hsa-miR-145-5p”,“hsa-miR-143-3p”ve“hsa-miR-99A-5p'nin”terapötik potansiyelleri gözlenmiştir ve tümör baskılayıcı işlevleri göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Recent studies have shown that miRNAs can regulate cancer and metastatic processes. The aim of this study was to identify specific metastasis suppressor miRNA through meta-analysis method, which can be used as a therapeutic target in miRNA-based breast cancer therapy to prevent or delay breast cancer metastasis. This study presented the therapeutic ability of the three identified metastasis suppressor miRNAs through in-vitro miRNA replacement therapy. The mimics of“hsa-miR-145-5p”,“hsa-miR-143-3p”, and“hsa-miR-99A-5p”were transfected into“MDA-MB-231”cell lines. In-vitro cell migration assay was completed for functional analysis of the effect of the replacement therapy. Additionally, since a single miRNA can regulate many genes involved in different signaling pathways, we analyzed the effect of the transfected miRNAs at the transcription level through microarray analysis. Differential expression of selected genes was validated at the protein level by western blot and zymogram. Our results suggest that each of the three metastatic suppressor miRNAs is affecting different biological pathways in tumorigenesis. Also, the therapeutic potentials of“hsa-miR-145-5p”,“hsa-miR-143-3p”, and“hsa-miR-99a-5p”in breast cancer are observed, showing the tumor-suppressive functionalities.