Genç yetişkinlerde sosyal medya kullanımı ile beden algısı ve depresyon arasındaki ilişkinin incelenmesi
İnvestigation of the relationship between social media usage and physical perception and depression in young adults
- Tez No: 587899
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESRİN DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, Beden algısı, Depresyon, Social Media, Body Perception, Depression
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma genç yetişkinlerde sosyal medya kullanımı ile beden algısı ve depresyon ile ilişkisini bazı değişkenlere göre incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla yaşları 20-29 yaş arası değişen 375 genç yetişkine Kişisel Bilgi Formu, Beden Algısı Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre katılımcıların beden algısı ölçeğinden aldıkları ortalama puan 83,45±25,29 olarak bulunmuştur. Ayrıca katılımcıların bedenlerinden %27,2 oranında memnuniyetsiz oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların Beck Depresyon Ölçeği'nden aldıkları ortalama puana (9,26±8,69) göre katılımcılarda depresyon bulunmamaktadır. Bulgularda sosyal medya sitelerine üye olup bunları sık sık kullanmanın genel olarak olumsuz beden algısını arttırdığı ve sosyal medya sitelerine üye olmayanlara göre olumsuz beden algısında anlamlı bir farklılaşma gösterdiği tespit edilmiştir. Sonuçlarda katılımcıların sosyal medyayı kullanmaya başladıktan sonra az süre kalarak az sayıda paylaşım yapmaları ve az sayıda takipçiye ve beğeniye sahip olmaları olumsuz beden algısı üzerinde arttırıcı bir etki oluşturduğu görülmüştür. Ayrıca, az sayıda takipçi ve beğeniye sahip olan ve az paylaşım yapan gençlerin depresyonları diğer tüm gruplara göre anlamlı olarak daha yüksektir. Çalışmanın bundan sonraki sosyal medya kullanımı, beden algısı ve depresyon üzerine yapılan araştırmalara kaynak niteliğinde olması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between social media use and body image and depression in young adults by some variables. For this reason, Personal Information Form, Body Perception Scale and Beck Depression Scale were applied to 375 young adults aged 20-29 years. The mean score of the participants from the body perception scale was 83.45±25.29 and 27.2% of the participants were found dissatisfied with their bodies. In addition, there was no depression in the participants according to the mean score obtained from the Beck Depression Scale by 9.26±8.69. It was determined that using social media sities frequently and using them frequently increased the negative body perception and showed a significant difference in negative body perception compared to those who were not members of social media. However, having little time to share and having a small number of followers and liking after having used social media has an increasing effect on negative body perception. In addition, young people who have a small number of followers and likes and share less are significantly more likely to have depression than other groups. Therefore, it is possible to say that there is a positive effect on the depression levels of young people as well as on body perception as share, followers and likes are more common in social media usage. The aim of the study is to be a source for future research on social media use, depression and body perception