Rezonans kanunu bağlamında resim sanatı
Painting art in the context of resonance law
  1. Tez No: 587902
  2. Yazar: ONUR YENİDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Titreşim, Plastik Sanatlar, Ritim, Hareket, Müzik, Vibration, Plastic Arts, Rhythm, Movement, Music
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın amacı, sanatçıların rezonans (titreşim) konusunu işleyiş tarzlarından yapılan çıkarımlar doğrultusunda yeni sanatsal ifade biçimleri oluşturmak, ses kavramının resim sanatıyla görselleştirilmesine katkı sağlamak, sesin uzaydaki dağılımı ve toplanması konusunda yeni bir üslup geliştirmektir. Bu çalışmada plastik sanat alanındaki sanatçılardan konuyla ilgili örnekler verilmiş ve belirli resim sanatçılarının eserleri üzerinden titreşimli etkiler incelenmiştir. Bu çalışmadan elde edilen bilgiler, araştırmacının yaptığı resimler üzerinde uygulanarak resim sanatında titreşimli ifade biçimlerinin analizleri ile ilgili yöntem önerisinde bulunulmuştur. Titreşim konusunun plastik sanatlarla ifade edilmesini açıklayan ve destekleyen kitap, tez, makale, fotoğraf, internet, resim, grafik ve görsellerden yararlanılmıştır. Evrendeki her şeyin titreşim halinde olması, tanımlanmış ve tanımsız olan her varlığın rezonans yolu ile aynı etki alanına girmesini sağlar. Resim sanatı ile evrensel olanı ifade etmede, titreşimin etkilerini kullanmak bir yöntem olabilir. Sanat akımları içerisinde özellikle Empresyonizm akımı ile titreşim, ritim, devinim ve hareket kavramlarının etkin olduğu tespit edilmiştir. Sonrasında gelen belirli sanat akımlarında sanatçılar farklı yeni anlatım biçimleri oluşturmuştur. İncelenen sanatçıların yapıtlarında; optik yanılsamalar, çizgi, renk ve biçimin salınımlar halinde kullanımı, resimde nokta biçiminde uygulanan renklerin gözde rezonans etkisi yaratması, sıvı manyetiğin sanatta kullanımıyla oluşturulan titreşimli etkiler, görüntülerin anlık değişimlerinin resmedilmesinin titreşme ve hareket etkisi yaratması gibi farklı titreşimsel etkiler bulgulanmıştır. Yapılan araştırmada sanatçıların rezonansı ifade etme üsluplarının farklı etkilerde olduğu görülmüştür. Bu tez çalışması ile rezonansın sanata yansıdığı ve titreşimli etkileri sanatla anlatmanın değişik yolları olduğu sonucuna varıldı. Sanatçının duygusu, ruhu, davranışları, bakış açısı ve algılama biçimine göre sanatı ifade etme şekli ve rezonans algısının değiştiği belirlenmiştir. Titreşim etkilerini daha iyi anlatabilmek için resim sanatında teknolojinin, sanatçının ruh hali ile beraber kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to create new forms of artistic expression in line with the inferences made from the ways in which artists work on the subject of resonance (vibration), to contribute to the visualization of the concept of sound with the art of painting, and to develop a new style for the distribution and collection of sound in space. In this study, examples from the artists in the field of plastic art are given and vibrating effects are examined through the works of certain painting artists. The information obtained from this study was applied on the paintings of the researcher and a method was proposed for the analysis of vibrating expression forms in the art of painting. Books, theses, articles, photographs, internet, pictures, graphics and visuals were used to explain and support the expression of vibration in plastic arts. The fact that everything in the universe is in a state of vibration allows each defined and undefined entity to enter the same domain with the resonance path. To express the universal with the art of painting, it can be a method to use the effects of vibration. Impressionism and vibration, rhythm, motion and motion are found to be effective in art movements. In the subsequent art movements, artists created different new forms of expression. In the works of the artists examined; optical illusions, the use of lines, color and form in oscillations, the resonance effect of the colors applied in the form of dots in the picture, the vibrating effects created by the use of liquid magnet in the art, the vibrational effects created by the depiction of instant changes of the images create vibrational and movement effects. In the research, it was seen that the styles of artists expressing resonance had different effects. With this thesis, it is concluded that resonance is reflected in art and there are different ways of expressing vibrating effects with art. It was determined that the expression of art and resonance perception changed according to the emotion, spirit, behaviors, perspective and perception of the artist. In order to better explain the effects of vibration, it is recommended to use technology in painting with the mood of the artist.