Eski Ahit Tora'da yer alan ibrahim anlaşmasına göre 'Vaat edilmiş topraklar' ve İsrail devlet inşası
Promise land and Israel state building according to the Abraham agreement in the Old Testament
  1. Tez No: 587988
  2. Yazar: AYNUR FİLİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AŞKIN SÖKMEN ALACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Arz-ı Mev'ud, Yahudi/İbrani, Vaat Edilmiş Topraklar, Anti-Semitizm, Siyonizm, Promised Land, Israel, Jewish/Hebrew, Anti-Semitism, Zionism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
Birleşmiş Milletler (BM) kararı kapsamında, 1948 yılında sosyal inşacılık üzerinden dini yayılmacılık işlevi ile devlet inşa ederek kurulan İsrail Yahudi Devleti'nin, Ulus / Devlet olma süreci içerisinde vaat edilmiş topraklar kavramı ele alınacak; yıllarca vatansız yaşayan Yahudi halkının neden bugünkü sınırları belli İsrail topraklarını vatan olarak seçmiş olduğuna bu çalışma çerçevesinde açıklık getirilmeye çalışılacaktır.“Kutsal toprak miti”kavramı açısından Yahudi tarihi incelenerek, Museviliğin kutsal kitabı olan Eski Ahit'te (Tora) yer alan İbrahim Sözleşmesi üzerinden konu ele alınarak; Yahudi ulusunun, yaratılıştan bu yana İbrahim peygamber ile başlayan soyunun dayandığı ve ata toprakları olarak kendilerine tarihi ve coğrafi anlamda hak gördüğü“Vaat Edilen Topraklar”a dönme çabaları ve bu topraklar üzerinde 'ulus/devlet' olma süreçleri dini, sosyolojik, tarihi, coğrafi ve siyasi anlamda bir bütün olarak düşünülecektir.“Kutsal toprak miti”çerçevesinde incelenen Yahudi tarihi, siyasi ve dini olarak ele alınırken; vaat edilmiş topraklar kavramı Eski Ahit'te (Tora) yer alan Hz. İbrahim sözleşmesine dayandırılacaktır. Eski Ahid'te Musevilik dininin, bugünkü İsrail Devleti'nin kuruluşunun“anlaşma teolojisi”kavramına dayandırılarak incelenecek olan bu çalışma içerisinde uluslararası ilişkiler teorileri kapsamında sosyal inşacı bir modele dayanarak bağımsızlık savaşı veren İsrail Devleti'nin içselleştirdiği dini bakış açısının dış politikasına da nasıl yansıdığı gösterilecektir. Sosyal inşacı teori ise yine İbrahim /Avram Sözleşmesine dayandırılacaktır. Araştırmada, Orta Doğu çalışmaları içerisinde İsrail Devleti'nin kuruluşuna, Eski Ahit içerisinde yer alan“Anlaşmalar”kavramı üzerinden analiz yapılarak bir çerçeve çizilecektir. Çünkü, İsrail Devleti'nin 1948 yılında bağımsızlığını ilan etmiş olduğu toprak parçası, Museviliğin kutsal kitabı Tora'da yer alan İbrahim Anlaşmasını referans noktası olarak ele almaktadır. Görülecektir ki İsrailoğulları için bahsi geçen seçilmiş halk soyu kavramı üzerinden dile getirilen atalar kültürü -Hz. İbrahim, Hz.İshak ve Hz. Yakup- iktidara ve devlet inşasına da destek olmaktadır. Çalışmada, İsrail Devleti'nin bağımsız bir devlet olarak 1948 yılında ilan edilmesine dek geçen süre içerisinde Avrupa da şekillenen anti-semitizmin nasıl cereyan ettiği, Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde başlayan Yahudi karşıtlığının Yahudi toplumunu nereye sürüklediği farklı bakış açılarıyla anlatılacaktır. Ayrıca araştırma içerisinde, 1800'lü yılların ikinci yarısından itibaren siyasi bir çerçeveye oturtulan Siyonist düşüncenin, Theodor Herzl dönemi öncesinde ortaya nasıl çıktığı ve geliştiğine yer verilecek ve Siyonizmin, siyasi anlamda Herzl ile birlikte şekillenerek; dünya kamuoyuna Siyonistler tarafından kabul ettirme çabalarına nasıl girdiğine de yer verilecektir. Siyasi Siyonizmin penceresinden, İsrail Devleti'nin tarihi, dini ve coğrafi anlamda kendini vaat edilmiş topraklara ait görme iddiasının dayanağı olarak gösterilen İbrahim Sözleşmesi ile inşa süreci tamalanacaktır. Bu çerçevede yer alacak olan yedi anlaşmadan bahsedilecek –Adem Anlaşması, Nuh Anlaşması, İbrahim Anlaşması, Filistin Anlaşması, Musa Anlaşması, Davut Anlaşması ve Yeni Anlaşma- Tanrı'nın bir zamanlar İbrahim ile başlattığı vaat anlaşmasının Mesih ile devam edeceğinden söz edilerek bugün İsrail Devleti'nin toprak tanımlaması bu yeni anlaşmaya dayandırılacaktır. Bu anlatıları takiben Anti-Semitizm karşısında yerini almış olan Siyonizm düşüncesine yer verilerek, dini tezin dışındaki coğrafi ve toprak tezlerine değinilip; tarihsel süreç içerisinde, 1948 yılında İsrail Devleti'nin kuruluşuna giden süreç aşama aşama anlatılacaktır. Tüm bu bilgiler analiz edilerek İsrail Bağımsızlık Bildirgesi /Mayıs 1948 yazılarak sonuç bölümüyle tez bitirilecektir.
Özet (Çeviri)
In the research, the concept of the promised lands of Israel Jewish State, which was established in 1948 by constructing a state with the function of religious expansion through Social construction, within the scope of the United Nations (UN) decision; It will be tried to clarify why the Jewish people who have been stateless for many years have chosen the borders of Israel as their homeland. In this study, which is examined in terms of the concept of `myth of the holy land` The Old Testament, the holy book of Judaism, will be examined through the Abraham Convention in The Torah. Will be examined in the sense The return of the Jewish nation to the“Promised Land` where the descendants starting with the prophet Abraham since creation and which they deserve as historical and geographical rights as ancestral lands, and the process of becoming a 'nation / state' on these lands are religious, sociological, historical, geographical and political. In this research, which is examined on the basis of the ”treaty theology" of the establishment of the present state of Israel, the Old Testament will also show how Judaism is reflected in the foreign policy of the religious perspective internalized by the Israel which fights for independence within the context of international relations theories. The Social Constructivist theory will be based on the Abraham / Abram Convention. In this study, it will be explained from different perspectives how anti-Semitism, which took shape in Europe during the time when the State of Israel was declared as an independent state in 1948, and where the anti-Semitism that started in European countries, especially in Germany, led the Jewish community. Also in this study, In addition, the research will include how the Zionist thought, which had been put into a political framework since the second half of the 1800's developed before the time of Theodor Herzl, and how it was shaped together with Herzl in the political sense and made efforts to make it accepted by the Zionists. From the window of political Zionism, the construction process will be completed with the Abraham Convention, which is shown as the basis of the claim of seeing the promised lands of the State of Israel in historical, religious and geographical terms. The seven treaties that will be included in this framework - The Adam Agreement, The Noah Agreement, The Abraham Agreement, The Palestine Agreement, The Moses Agreement, The David Agreement and The New Agreement - will be mentioned that God's promised agreement with Abraham will continue with Christ and today the State of Israel's territorial definition will be based on this new agreement. Following these narratives, the idea of Zionism, which took its place in the face of Anti-Semitism, will be mentioned and the geographical and territorial theses other than the religious thesis will be mentioned and the events in the foundation process of the State of Israel in 1948 will be explained gradually. All this information will be analyzed and the Israel Declaration of Independence / May 1948 will be written and the final section will be completed.