Duygusal emek ve mesleki bağlılık ilişkisi: Avukatlar üzerine bir araştırma
Between emotional labor and professional commitment: A research on lawyers
- Tez No: 587989
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEYMA GÜN EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Emek, Mesleki Bağlılık, Avukatlık Mesleği, Emotional Labor, Professional Commitment, Lawyer Profession
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Duygusal emek, son dönemlerde özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerde hizmet sektörünün payının artması ile birlikte yeni bir araştırma alanı haline gelmiştir. Hizmetin kalitesini belirleyen en önemli unsur, hizmet sağlayan ile hizmet alan arasındaki etkileşimin niteliğidir. Hizmet sektörü içinde değerlendirilen avukatlık faaliyetlerinde de benzer şekilde, avukat ile müvekkili arasındaki etkileşim son derecede önemli bir yer tutmaktadır. Bu çerçevede duygusal emek, hizmet sağlayan ile hizmet alan arasındaki etkileşimde, beklenen duygu gösterimlerinin sergilenmesi ile ilgili bir kavramdır. Duygusal emek, literatürde genel olarak yüzeysel davranış, derin davranış ve doğal davranış olmak üzere üç farklı boyutta ele alınmakta ve incelenmektedir. Bununla birlikte, farklı duygusal emek davranışları; örgüt, birey ve hizmet alan açısından farklı sonuçlar yaratabilmektedir. Mesleki bağlılık ise, bireylerin yerine getirdikleri işlerine yönelik duygularını, düşüncelerini, davranışlarını ve tutumlarını ifade eden bir kavramdır. Mesleki bağlılık kavramının da literatürde genel olarak duygusal bağlılık, normatif bağlılık ve devamlılık bağlılığı şeklinde ele alınmaktadır. Bu araştırmanın amacı, duygusal emek ile mesleki bağlılık arasında ilişki olup olmadığını tespit etmektir. Araştırmanın diğer bir amacı da katılımcıların demografik özelliklerine göre duygusal emek ve mesleki bağlılıklarının değişip değişmediğini ortaya koymaktır. Araştırma, Muğla ilinde bulunan 270 avukattan anket yöntemi ile elde edilen veriler analiz edilerek gerçekleştirilmiştir. Bu araştırma verilerini değerlendirmek amacıyla Doğrulayıcı Faktör Analizi, Bağımsız Örneklem T testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (One-Way ANOVA), Korelasyon ve Regresyon analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler neticesinde ortaya çıkan bulgular değerlendirilmiş ve birtakım önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Emotional Labour has become a new research area at developing and advenced economies with the rising lot in service industry recently. The most significant factor that designate the quality of service is the qualification of interaction between service producer and client. In Attorneyship practices which is admitted in service industry, likewise the inteaction between attorney and client has an important role. In this frame emotional labour, is a term that related to displaying expected emotional demonstrations in the interaction between service producer and client. Emonational Labour, is examined and come up in three different stages as superficial, deep and natural behavior. Beside this, different emonational labour behaviours has different results according to organization, individual and service areas. Professional commitment is a term that declare individuals emotions, ideas, behaviors and manners while performing their duties. Professional commitment term is generally adressed as affective commitment, normative commitment and continuance commitment in the literature. This study's goal is determining if there is a relation between emonational labour and Professional commitment. Another goal is to reveal whether participants' emonational labours and Professional commitments has changes or not according to their demographical features. The research carried out with the 270 attorneys in Muğla with analyzing the data taken from survey method. To evaluate this study's data it has been used exploratory factor analysis, independent sample t test, one-way analysis of variance (One-Way ANOVA), correlation and regression analysis. Results are evaluated and a number of suggestions are made with the committed analysis