The fragmentatıon of the self in three contemporary British plays
Üç çağdaş Bri̇tanya oyununda parçalanmış benli̇kler
- Tez No: 588016
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM KARADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Travma Teorisi, Çağdaş İngiliz Tiyatrosu, Philip Ridley, Martin Crimp, Simon Stephens, Leaves of Glass, In the Republic of Happiness, Pornography, Trauma Theory, Contemporary British Theatre, Philip Ridley, Martin Crimp, Simon Stephens, Leaves of Glass, In the Republic of Happiness, Pornography
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Toplumsal/kişisel travmatik olayların bireyi farklı sebeplerle nasıl parçalanmış bıraktığı düşüncesi bu tezin temelini oluşturur. Bu tez, 2000 sonrasında yazılan çağdaş tiyatronun örneklerinden olan Philip Ridley'nin Leaves of Glass, Martin Crimp'in In the Republic of Happiness ve Simon Stephens'ın Pornography oyunlarındaki parçalanmış benlikleri travma teorisi ışığında incelemektedir. Bu tezin temelini oluşturan oyunlar 2000 sonrasında yazılmıştır fakat tezin tarihi arka planı yirminci yüzyılda yaşanan birinci ve ikinci dünya savaşı gibi travmatik olayların bireyi parçalanmış bıraktığı fikrini öne sürer. Bu sebepten ötürü, bu çalışma 1910lardan 2000lere tarihi arka planı ayrıntı ile ele alarak, parçalanmışlık olgusunun bağlamını inceler. Çağdaş tiyatrodan Ridley, Crimp, Stephens'ın metinleri, kuramsal çerçevede Freud, Caruth, Felman, Laub, Kohut ve Mollon gibi düşünürlerin eserleri ile irdelenirken, bu çalışma çağdaş tiyatroda parçalanmışlık olgusunun giderek artan travmatik olaylar etkisinde daha belirgin hale geldiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates how personal and collective traumas leave the individual fragmented for different reasons. Fragmented characters in Philip Ridley's Leaves of Glass, Martin Crimp's In the Republic of Happiness and Simon Stephens' Pornography, which are the examples of contemporary British theatre written after the 2000s, are examined in the light of trauma theory. The plays that form the basis of this study are written after the 2000s, but the historical background of the thesis suggests that traumatic events of the twentieth century such as World War I and II left the individual fragmented. For this reason, the historical background between the 1910s and 2000s is elaborated in detail and fragmentation is thoroughly contextualized. The plays of the contemporary playwrights Ridley, Crimp and Stephens are discussed within the theoretical framework of trauma theory based on the works of pioneers such as Freud, Caruth, Felman, Laub, Kohut and Mollon, and thus this study comes to the conclusion that in the contemporary theatre fragmentation gets more and more dominant with the effect of the growing number of traumatic events.