Fahreddin Er-Râzî'de peygamberlerin ismeti
The Ismah of the prophets in Fahreddin Er-Razi
  1. Tez No: 588020
  2. Yazar: İBRAHİM YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH SABRİ YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Râzî, peygamber, ismet, günah, hata, uyarı, kınama, Razi, Prophet, Ismah, sin, error, warning, condemnation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Peygamberlere iman, İslâm dininin temel esaslarından birisidir. O yüzdendir ki, dinin esaslarından birisini teşkil etmesi bakımından peygamberler hakkında doğru bilgiye ihtiyaç vardır. Bu gerekçeyle, bu çalışmada İslâm inancına göre peygamberlerde bulunan özelliklerden“ismet”sıfatı ele alınmaktadır. Nitekim çalışmamızda ilk olarak konunun daha iyi anlaşılabilmesi için ilgili kavramın anlam ve mahiyetine dair bilgilere yer verilmiştir. Daha sonra ise, ismet sıfatının ekoller bazındaki anlaşılma şekillerine geçilmiş ve ismet kavramı bu sayede kelam ekolleri ve tasavvuf düşüncesinin perspektifinden değerlendirilmeye çalışılmıştır. Görüldüğü gibi bu çalışmanın asıl teması, Fahreddin Râzî'nin Peygamberlerin ismet sıfatı hakkındaki görüşleridir. Zira Fahreddin Râzî, farklı eserlerinde ismet konusunda açıklamalarda bulunmuş, ayrıca sadece bu konuya tahsis ettiği İsmetü'l-enbiyâ adlı bir eser de telif etmiştir. Onun ismet hakkındaki düşüncesini ortaya koymaya yönelik olan bu çalışmada Râzî'nin ilgili eserlerinden faydalanılarak, konu hakkındaki genel düşüncesi açıklanmaya çalışılmış, muhtelif grupların peygamberlerin masumiyeti aleyhine ileri sürdüğü iddialara Râzî'nin yaptığı eleştiriler ve verdiği cevaplar konu edilmiştir. Ayrıca çalışmada Râzî'nin iddiaları cevaplarken kullandığı akli ve nakli delillere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Belief in prophets is one of the fundamental principles of Islam. Therefore, there is a need for accurate information about the prophets in order to constitute one of the pillars of religion. For this reason, in this study, according to the belief in Islam, the characteristics of the Prophet“ismah ”is considered. As a matter of fact, in our study, information about the meaning and nature of the related concept is given in order to better understand the subject. Later, the concept of Ismah was studied from the perspective of Kalam schools and Sufism. As you can see, the main theme of this study is the opinions of Fahreddin Razi about the prophets ' ismah. Fahreddin Razi made statements about Ismah in his various works, and only a work named Ismetü'l-Enbiya has been published. In this study, which aims to reveal his opinion on Ismah, the general idea of the subject was tried to be explained, and the criticisms made by Razi and the answers given to the claims of various groups against the innocence of the prophets were discussed. In addition, the study included evidence that Razi used to answer the allegations.