Hadislerde din mefhumu
Concept of religion in hadiths
- Tez No: 588195
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FAHRİ HOŞAB
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Din, Mefhum, İslâm, Hadith, Religion, Concept, Islam
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
“Din”, Kur'an ve hadislerde üzerinde çokça durulan mefhumlardan birisidir. Din mefhumu sadece İslâm mensuplarını değil bütün insanlığı ilgilendirmektedir. İnsanlık tarihi ile yaşıt olan din, müntesiplerinin dünya hayatına şekil verir ve ölüm sonrası hayata dair birtakım bilgi ve değerlendirmeler ihtiva eder. Din, tarihî seyir içerisinde insanlığı ve hayatın akışını en çok tesir altına alan müessese olmuş ve bu vasfını hâlen devam ettirmektedir. Hadislerde din mefhumunu konu edinen araştırmada öncelikle“din”kelimesinin sözlük ve ıstılah anlamlarına ve ardından hem İslâm âlimlerinin hem de diğer dinlere mensup ilim adamlarının görüşlerine yer verilerek genel anlamda dine bakış açıları ortaya konmuştur. Bunu takiben insicam içinde dinin unsurları, vasıfları ve gereklerine dair Hz. Peygamber (s.a.v) tarafından beyan olunan hadisler tahlil edilmiştir. Din ile ilgili hadisleri değerlendirirken din kelimesinden kast edilen mânâyı daha etraflıca ortaya koyabilmek için hadis şârihlerinin yorumlarına da yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Religion is one of the concept in the Qur'an and the hadiths. Religion is not only belong to İslam religion is connected with all of humanity. Religion which is the same of the age history of humanity give shope of world life and it is included evaluation of after death life. Religion which is in historic cruise influence institution humanity and folw of live and this property continue now. In hadisths search of religion of the concept included firstly dictionary meaning of“religion”and then it is included both of islamic scholars and another scientis ideas. Therefore general meaning it is put forth perspective religion. Followed by consistency for factor of religion necessity of religion resoned hadiths by Hz. Prophet. Evaluation hadiths which is about religion give place to hadiths translators. Because meaning of religion is understand clearly.