Ege adaları çerçevesinde Osmanlı-Venedik ilişkileri
In the frame of Aegean islands Ottoman-Venice relations
  1. Tez No: 588229
  2. Yazar: HÜLYA ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ ADIYEKE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ege Denizi, Adalar, Venedik Cumhuriyeti, Osmanlı İmparatorluğu, Akdeniz, Politik, Ticari, Diplomatik, Savaş, Barış, Aegean Sea, Islands, Venice Republic, Ottoman Empire, Mediterranean, Political, Commercial, Diplomatical, War, Peace
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Yüzölçümüne dahil edilen tüm adalarıyla coğrafi, iktisadi ve siyasi bir bütünlük oluşturarak tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Ege Denizi'nde Venedik Cumhuriyeti ile Osmanlı Devleti'nin ilk karşılaşmaları 15.yüzyılın başlarında olmuştur. Osmanlı Devleti'nin denizlerde görülmesi, 13.yüzyıldan itibaren Doğu Akdeniz ve Ege'de siyasi ve ticari önemini koruyan Venedik adına ciddi bir tehdit oluşturmuştur. Venedik Cumhuriyeti'nin bu tehdidi ticari ve diplomatik ilişkiler çerçevesinde bertaraf etme çabaları bazı dönemlerde sonuçsuz kalmış ve iki taraf arasında bazı dönemlerde savaş kaçınılmaz olmuştur. 15.yüzyılda başlayan Osmanlı-Venedik arasındaki savaş-barış-savaş ekseninde devam eden ilişki 18.yüzyılın ikinci yarısında Venedik'in Avusturya hakimiyetine alınması ve Ege Denizi'nde yeni aktörlerin görülmesi ile son bulacaktır.
Özet (Çeviri)
Aegean Sea is home to many civilizations during the history with all its islands as create geographical, economical and political integrity. The first encounter between Venice Republic and Ottoman Empire became in the first half of 15th century. Ottoman Empire which was seen at sea became a serious threat to Venice that preserve political and commercial importance in Eastern Mediterranean and Aegean Sea from 13th century. Dispose of this threat of Venice Republic in frame of diplomatic and commercial remain inconclusive in some period and the war became unavoidable between two sides. The relationship between Venice Republic and Ottoman Empire which started 15th century which countinued in axis of war-peace-war come to an end in the second half of 18th century with Austrian fall under the hegomony of Venice and seen new actors in Aegean Sea.