Avrupa Birliği politikaları çerçevesinde çalışma hayatında kadın erkek eşitliği
Equality between women and men in working life within framework of European Union's policies
  1. Tez No: 588302
  2. Yazar: BURCU ÖZLEM ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEZGİ ÖKTEM SONGU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Çalışma Hayatı, Kadın-Erkek Eşitliği, Ayrımcılık, Cinsiyet Ayrımcılığı, European Union, Working Life, Gender Equality, Discrimination, Gender Discrimination
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Avrupa Birliği'nde (AB) kadın-erkek eşitliğine ilişkin düzenlemeler, istihdam alanından başlayarak sosyal politika ekseninde devam eden ve günümüzde toplumsal cinsiyetin ana akımlaştırılması yaklaşımı temelinde şekillenen bir gelişim göstermiştir. AB, bu gelişim sürecine paralel olarak sırasıyla eşit davranma ilkesi ve fırsat eşitliği ilkesi, olumlu ayrımcılık uygulamaları ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin ana akımlaştırılması yaklaşımından faydalanmıştır. Avrupa Birliği'nin başlangıçta bir Avrupa bütünleşmesi projesi olarak ortaya çıktığı ilk yıllarda, hâkim olan ekonomik temelli kaygılar, kadın-erkek eşitliğine yönelik düzenlemelerin eşit işe eşit ücret konusu üzerinde yoğunlaşmasına neden olmuştur. Buradaki temel amaç işgücü maliyetlerinin dengelenmesidir. İlerleyen süreçte AB, küresel rekabet ortamında tam istihdama erişmek için ihtiyaç duyduğu işgücünü, kadınlara çalışma hayatında daha fazla yer vererek elde etmeye çalışmıştır. Çünkü kadınların çalışma hayatına dahil olması ile ekonomik kalkınma arasındaki ilişkinin farkına varmıştır. Bu nedenle AB'de kadın-erkek eşitliği politikalarının uygulandıkları alan çoğunlukla çalışma hayatı olmuştur. Bu uygulamalarda bağlayıcılık açısından kurucu antlaşmalar ve üye devletler ile AB'nin taraf olduğu uluslararası antlaşmaların hükümleri en fazla paya sahipken, çalışma hayatında cinsiyet eşitliğini düzenleyen yönergeler ise, ayrıntılı bir çerçeve sunması bakımından oldukça önemlidir. Günümüzde cinsiyet eşitliğinin ana akımlaştırılması yaklaşımının etkisiyle her ne kadar işgücü piyasasının ötesinde başka alanlarda kadın-erkek eşitliğine dair düzenlemelere yoğunlaşılsa da, AB için, çalışma hayatında kadın çalışanların rolü her zaman önemli olmuştur.
Özet (Çeviri)
Regulations on equality between women and men in the European Union (EU) has made progress starting from the area of employment, followed by social policies and today shaped by the approach of gender mainstreaming. In line with this development process, the EU respectively has benefited from the principles of equal treatment and equal opportunity, positive discrimination practices and approach of the gender mainstreaming. In the early years of the emergence of the European Union as an European integration project, predominant economic concerns led to the regulations of equal pay for equal work between women and men. The main objective in here is balancing of labor costs. In the following process, the EU has tried to get to workforce to full capacity in order to gain a competitive global advantage by giving women more access to work. As a result, it became aware of the relationships between the inclusion of women in the workforce and economic development. Therefore, gender equality policies in the EU is mostly implemented in the labor field. Those which contribute the most in terms of binding in these implementations are the provisions of founding treaties and international treaties to which the EU and member states are parties. Furthermore, directives that regulate gender equality in working life are essential in terms of providing a detailed framework. Nowadays, with the influence of gender mainstreaming, although it has been concentrated on regulations on gender equality in other areas beyond the labor market, the role of females in the workforce has been paramount to the EU.