Beden eğitimi branşı ve diğer branşlardaki öğretmen adaylarının yaşam boyu öğrenme yeterliklerine ilişkin algılarının incelenmesi
Examination of perceptions of prospective teachers in physical education and other disciplines on lifelong learning competences
- Tez No: 588303
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPASLAN GÖRÜCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen adayları, Yaşam boyu öğrenme, öğrenme yeterlikleri, Prospective teachers, Lifelong learning, learning competencies
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, beden eğitimi branşı ve diğer branşlardaki öğretmen adaylarının yaşam boyu öğrenme yeterliklerine ilişkin algılarının incelenmesidir. Araştırma ilişkisel tarama modeline uygun olarak yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, 2018-2019 akademik yılında Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü ile Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi'nin farklı bölümlerinde 1. 2. 3. ve 4. sınıflarda lisans eğitimine devam eden toplam 380 öğrenci oluşturmaktadır. Öğretmen adaylarının yaşam boyu öğrenme yeterliklerini belirlemek amacıyla Şahin ve ark (2010) tarafından geliştirilen“Yaşam Boyu Öğrenme Anahtar Yeterlikler Ölçeği”uygulanmıştır. Ölçekten elde edilen verilerin aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri belirlenmiş, değişkenler arasındaki farkı karşılaştırmak için Mann Whitney U ve Kruskal-Wallis H testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda bütün öğretmen adaylarının yaşam boyu öğrenme anahtar yeterliklerinin“iyi”düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Cinsiyet değişkeni ile anahtar yeterlikler arasında, hem yeterlik alanlarında hem de ölçeğin genelinde anlamlı farklılık elde edilmemiştir. Bölüm değişkenine göre yaşam boyu öğrenme yeterliklerine bakıldığında; anadilde iletişim yeterliliği ortalamaları (4,49)'dur. Katılımcıların yabancı dilde iletişim yeterliliği ortalamaları (2,44)'tür. Katılımcıların bilim ve teknolojide matematiksel temel yeterliliği ortalamaları (3.32)'dir. Dijital yeterlilik ortalamaları (3,62)'dir. Öğrenmeyi öğrenme yeterliliği ortalamaları (3,99)'dur. Sosyal vatandaşlık bilinci yeterliliği (4,01)'dir. İnisiyatif ve girişimcilik anlayışı yeterliliği ortalamaları (4,06)'dır. Genel ortalamaları ise (3,69)'dur. Her yedi yeterlilik alanında göz önünde bulundurulduğunda katılımcıların yaşam boyu öğrenme anahtar yeterliliklerinde iyi boyutta oldukları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the perceptions of prospective teachers in physical education and other branches about lifelong learning competencies. The research was conducted in accordance with the relational screening model. The study group of the study consists of 380 students attending undergraduate education in 1st, 3rd and 4th grades in different departments of Selcuk University Faculty of Sport Sciences Department of Physical Education Teaching and Necmettin Erbakan University Ahmet Keleşoğlu Education Faculty in 2018-2019 academic year. Belirle Lifelong Learning Key Competences Scale tarafından developed by Şahin et al. (2010) was used to determine the lifelong learning competencies of prospective teachers. Arithmetic mean and standard deviation values of the data obtained from the scale were determined and Mann Whitney U and Kruskal-Wallis H tests were used to compare the differences between the variables. As a result of the research, it has been concluded that the key competences of lifelong learning of all prospective teachers are“good”. There was no significant difference between the gender variable and the key competences in both the competency areas and the overall scale. When lifelong learning competences are examined according to the department variable; average communication competence in the mother tongue (4,49). The mean communication competence of the participants in a foreign language (2,44) is '. The mean mathematical competence of the participants in science and technology is 3.32. The average of digital competence is (3.62). The average of learning proficiency is 3.99. The social citizenship awareness is (4.01). The average of initiative and entrepreneurial understanding is 4.06. The general average is (3.69) '. When considered in all seven competence areas, it is seen that the participants have a good dimension in key competences of lifelong learning