Farklı yaş gruplarındaki yüzücülerin bazı antropometrik özelliklerinin yüzme performanslarına etkisi
Effects of some anthropometric characteristics of swimmers in different age groups on swimming performances
- Tez No: 588301
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN PATLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Antropometrik özellikler, Genç yüzücüler, Yüzme teknikleri
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Araştırmaya yaş ortalamaları (12,9±8,6) yıl, boy ortalamaları (156,52±6.1) cm, vücut ağırlık ortalamaları (46,60±7.5) kg, olan 40 yüzücü gönüllü olarak katılmıştır. Yüzücüler 11, 12, 13 ve 14 yaş olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Her yaş grubundaki yüzücülerin 5'i erkek, 5'i kadın sporculardan oluşmuştur. Yüzücülerin boy uzunluğu, vücut ağırlığı, omuz genişliği, kol uzunluğu, kulaç uzunluğu, bel çevresi, oturma yüksekliği, el uzunluğu, el genişliği, bacak uzunluğu, uyluk çevresi, ayak uzunluğu (cm) gibi bazı antropometrik özellikleri ölçülmüştür. Yüzme performansları ise müsabaka anında colarado time systems touch pad ile ölçülmüştür. Verilerin homojenliğinin belirlenmesi amacıyla“Tek Örnek Kolmogorov-Smirnov”testi yapılmıştır. Gruplararası farklılıkların tespitinde“Tek Yönlü Varyans Analizi”(ANOVA) testi kullanılmıştır. Çalışmada farklı yaş gruplarındaki yüzücülerin spor yaşları arasında istatistiksel açıdan herhangi bir farklılık görülmemiştir (P>0,05). Çalışmaya katılan grupların boy uzunluğu, omuz çevresi, kulaç uzunluğu, oturma yüksekliği ve el uzunluğu özellikleri incelendiğinde, en yüksek ortalama 14 yaş grubunda elde edildi (P0,05). Vücut ağırlığı parametresi değerlendirildiğinde, en yüksek ortalama 14 yaş grubunda elde edilirken (P0,05). Çalışmada bel çevresi, el genişliği, bacak uzunluğu, uyluk çevresi ve ayak uzunluğu parametreleri değerlendirildiğinde, 14 yaş grubu ortalamalarının 11 yaş grubundan önemli şekilde yüksek olduğu belirlendi (P0,05). Çalışmada grupların farklı stillerdeki yüzme performansları incelendiğinde, 50 m serbest ve kelebek stillerde gruplar arasında önemli bir farklılık görülmemiştir (P>0,05). 50 m sırtüstü ve kurbağalama stil performanslarında 14 yaş grubu ile 11 yaş grubu arasında 14 yaş lehine önemli bir farklılık tespit edilmiştir (P0,05). Gerçekleştirilen çalışma sonucunda, 11-14 yaş yüzücülerin antropometrik özelliklerinin, 50m yüzme performansı üzerine önemli etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Spor yaşı ve kol uzunluğu parametreleri yüzme performansı üzerine aynı önemli etkiyi göstermemektedir. Sonuç olarak, farklı yaş gruplarındaki yüzücülerin bazı antropometrik özelliklerinin farklı stillerdeki 50m yüzme performansı ile hem pozitif hem de negatif yönlü ilişkilerinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Forty swimmers with a mean age (12.9 ± 8.6) years, average height (156.52 ± 6.1) cm, body weight average (46.60 ± 7.5) kg, participated in the study. The swimmers were divided into 4 groups as 11, 12, 13 and 14 years. Swimmers of all ages were made up of 5 men, 5 women athletes. Swimmers such as height, body weight, shoulder width, arm length, stroke length, waist circumference, sitting length, hand length, hand width, leg length, thigh circumference, foot length (cm) were measured. Swimming performances were measured with colarado time systems touch pad during the competition. In order to determine the homogeneity of the data ''Single Sample Kolmogorov-Smirnov“test was performed. ''One Way Analysis of Variance (ANOVA) ”test was used to determine the differences between the groups. In the study, no statistically significant difference was observed between the sports ages of swimmers of different age groups (P>0,05). When the height, shoulder circumference, stroke length, sitting height and hand length characteristics of the study groups were examined, the highest average was obtained in the 14 age group (P0,05). When the body weight parameter was evaluated, while the highest average was obtained in the 14-year-old group (P 0,05). When the waist circumference, hand width, leg length, thigh circumference and foot length parameters were evaluated, the mean age of the 14-year-old group was significantly higher than the 11-year-old group (P 0.05). When the group's swimming performances in different styles were examined, no significant difference was observed between groups in 50 m free and butterfly styles (P>0,05).