Sanayi alanlarının dönüşümü: Gaziosmanpaşa modeli
Regeneration of industrial areas: Gaziosmanpaşa model
- Tez No: 588322
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT ENVER ÜLGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Sanayi Alanı Dönüşüm Modeli, Teknopark
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Dönüşüm Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Yirminci yüzyılın sonlarında sanayileşme ile birlikte kırsal yerleşimlerden kente yapılan göçler hız kazanmıştır. Bu göçler, kentsel alanlarda barınma, ulaşım ve dinlenme gibi temel fonksiyonların yetersiz kalması ve altyapı problemlerinin ortaya çıkması gibi sosyal ve mekansal problemleri de beraberinde getirmiştir. Ayrıca, yeni konut alanlarının plansız ve hızlı bir şekilde kent çeperlerinde gelişimi ile sanayi alanları zamanla konut alanlarının içinde kalmıştır. Bu durumdan dolayı kent içinde kalan sanayi alanları kendi iç dinamiğini kaybedip köhnemekle birlikte kent içinde ulaşım, güvenlik ve çevre problemlerine de neden olmaktadır. Bu çalışmada kentleşme, sanayileşme ve kentsel dönüşüm gibi kavramların tanımı, yasal dayanakları ve Dünya'daki ve Türkiye'deki sanayi alanlarının dönüşüm çalışmaları incelenmiştir. Bu incelemelerden sonra tezin altıncı bölümünde açıklandığı üzere İstanbul İli Gaziosmanpaşa İlçesi'nde kent içinde kalmış bir sanayi alanı çalışma alanı olarak belirlenip gerekli ön çalışmalar yapılarak bu alan üzerinden yeni bir“Sanayi Alanı Dönüşüm Modeli”geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the late twentieth century, migrations from rural settlements to the city gained momentum as a result of industrialization. These migrations brought about social and spatial problems such as inadequate basic functions such as housing, transportation and recreation in urban areas and the emergence of infrastructure problems. In addition, with the rapid and unplanned development of new residential areas in the city periphery, the industrial areas have remained within the residential areas. Due to this situation, the industrial areas within the city lose their internal dynamics and become obsolete, but also cause transportation, security and environmental problems within the city. In this study the definition and and the legal basis of concepts such as urbanization, industrialization, urban renewal and the regeneration works in the industrial areas in the world and Turkey were examined. After these researchings, an industrial area within the city in Gaziosmanpaşa district of Istanbul was identified as a working area and necessary preliminary studies were conducted and a new“Industrial Area Regeneration Model”was developed in this area which is explained in chapter six of this thesis book. Key Words; Urban Regenaration, Industrial Regeneration Model, Technopark