Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu ve akademik çalışmaları
Professor Dr. İsmail Cerrahoğlu academic studies
  1. Tez No: 588334
  2. Yazar: HİLAL TAŞLIYOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS ABDURAHİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İsmail Cerrahoğlu, Tefsir Tarihi, Tefsir Usulü, Tefsir, İlahiyat, İsmail Cerrahoğlu, History of Commentary, Commentary Method, Commentary, Theology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma İsmail Cerrahoğlu'nun akademik çalışmalarını incelenmek amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin konusu ve önemi, amacı, araştırma soruları, araştırmanın sınırları, kaynaklar ve araştırmalar yer almaktadır. Birinci bölümde İsmail Cerrahoğlu'nun hayatı üzerinde durulmuştur. Doğum yeri ve tarihi, ilk okul-lise ve lisans eğitimine ait bilgiler yer almaktadır. Bunun yanı sıra askerlik görevine ait bilgilere yer verilmiştir. İlahiyat fakültelerinde yapmış olduğu görevler, doktora ve doçentlik tezine ait bilgilere yer verilerek akademik çalışmalarına değinilmiştir. Yurt dışında aldığı eğitimlerden bahsedilmiştir. Emekli olmasına ve halen yaşamakta olduğu yere ait bilgiler yer almaktadır. bunun yanı sıra Cerrahoğlu'nun yönettiği yüksek lisans ve doktora tezlerine ait bilgiler bulunmaktadır. İkinci bölümde Cerrahoğlu'nun kaleme aldığı eserler yer almaktadır. Telif kitapları, tercümeleri, tahkikleri ve makalelerine ait bilgiler kronolojik tarih dikkate alınarak hazırlanmıştır. Makalelerin çokluğu sebebiyle konu tasnifine tabi tutulmuştur. Söz konusu eserlerin yayınevleri, yayın yılı, içeriklerine ait bilgiler ve kısa özetleri yer almaktadır. Eserlerin tefsir ilmine olan katkısı ortaya konmaktadır. Üçüncü bölümde Cerrahoğlu'nun Tefsir Usulüne dair görüşleri ve kullandığı kaynaklar yer almaktadır. Çalışmamız, Cerrahoğlu'nun ilmi kişiliğini yansıtan veriler, tefsir ilmine katkısı gibi değerlendirmeler ve öneriler sonuç bölümünde yele alınarak tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was prepared to examine the academic studies of İsmail Cerrahoğlu. Our study consists of an introduction and three parts. In the introductory part, the subject and the importance of the thesis, the aim, the research questions, the limits of the research, resources and research are included. In the first chapter, the life of İsmail Cerrahoğlu is emphasized. Date and place of birth, primary school, high school and undergraduate education. In addition to this, information related to military service is included. The duties of the theology faculties, doctorate and associate professorship information are included and their academic studies are mentioned. Trainings abroad were mentioned. Information about her retirement and where she currently lives. In addition, there is information about the master and doctorate theses supervised by Cerrahoğlu. In the second part, the works of Cerrahoğlu are written. Copyright books, information on translations, inquiries and articles have been prepared considering chronological history. Due to the abundance of articles, the subject was classified. The publishers, year of publication, information and brief summaries of the works in question are included. The contribution of the works to the science of commentary is revealed. In the third section, Cerrahoğlu's opinions about Tafsir Procedure and the sources he used are given. Our study, data reflecting Cerrahoğlu Cers scientific personality, evaluations and suggestions such as his contribution to the science of commentary have been completed by maneuvering in the conclusion section.