Kaçarlar Devleti'nin kurucusu Ağa Muhammed Şah ve dönemi
  1. Tez No: 588372
  2. Yazar: AFİG ALİYEV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FUNDA ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ağa Muhammed Şah, İran, Hanlıklar, Rusya, Aga Muhammed Shah, İran, Khans, Russia
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Tarihte her zaman önemli yere sahip olan Kafkasya, Türklerin uğrak bölgesi olmuştur. Türkler Kafkasya'yı asırlarca idare etmiş ve irili ufaklı devletler kurmuşlardır. Kurulan bu devletlerin merkezleri bazen İran bazen de Azerbaycan olmuştur. Nadir Şah'ın 1747'de suikast sonucu öldürülmesiyle tarihi Azerbaycan toprakları Güney ve Kuzey Azerbaycan olarak ikiye bölündü. Afşar İmparatorluğunun kurucusu Nadir Şah'ın öldürülmesinden Ağa Muhammed Şah'ın birinci Kafkasya seferine (1795) kadar Azerbaycan bölgesinde yirmiye yakın feodal tipli hanlıklar ortaya çıkmıştı. Hanlıkların kendi aralarındaki mücadeleleri iktisadi olarak kötü günler geçiren halkın durumunu daha da zorlaştırıyordu. Ağa Muhammed Şah'ın esas hedefi Safevi Devleti'nin idaresi altında bulunmuş olan toprakları ele geçirerek yeni güçlü bir imparatorluk kurmaktı. Bunun için İran'da idareyi ele aldıktan sonra 1786-1796 senesine kadar kendi şahlığını ilan etmedi. Ağa Muhammed Şah her ne kadar istediğini elde edemediyse de her zaman Kafkasya için en büyük tehlike arz eden Rusların Kafkasya'da ilerlemesine mani olmuştur.
Özet (Çeviri)
Kafkasya has always been an important part of history and is the stomping ground of Turks. Turks have dominated Kafkasya for centuries and established various governments within it. The center of these governments were either built near Iran or Azerbaijan. With the execution of Nadir Shah in 1747, the land of Azerbaijan was split into North and South Azerbaijan. From the execution of Nadir Shah until Aga Muhammed Shah's first conquer of Kafkasya (1795), about 20 feudal khans, the public suffered economic distress. Aga Muhammed Sha's main goal was to conquer the lands of the Safevi government and built a new and strong empire. In order to accomplish this goal, even after he assumend control of the Iranian government he did not proclaim his status as Shah until 1796. Even though Aga Muhammed Shah could not get what he wanted he was able to keep Russia, Kafkasya's biggest threat, from invading.