Çevresel Kuznets Eğrisinin test edilmesi: Türkiye ve küresel gelirden payı artan ülkelere yönelik panel veri analizi
Evaluated of environmental Kuznets Curve: panel data analysis for the countries with the increasing share of Turkey and global income
- Tez No: 588401
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDOĞAN KOTİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Economics, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevresel Kuznets Eğrisi, Küresel Gelirden Payı Artan Ülkeler, Panel Veri Analizi, Environmental Kuznets Curve, Global Income, Rising Countries, Panel Data Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Önemi hızla artan ekonomik büyüme ve çevre kavramları, günümüzde birbirini önemli seviyede etkiler durumdadır. Nitekim bu etki, bilimsel araştırmalara da konu olmuş ve bu nedenle ekonomi ve çevre ilişkisi üzerine çeşitli hipotezler geliştirilmiştir. Bu hipotezlerden biri de, araştırmanın temelini oluşturan Çevresel Kuznets Eğrisi (ÇKE) hipotezidir. Temelinde, Kuznets'in (1955) kişi başına gelir ve gelir adaletsizliği arasındaki ilişki bulunan Çevresel Kuznetsel Eğrisi kavramı ilk kez Panayotou (1993) tarafından çevre kirliliği ve ekonomik büyüme arasındaki ters U şeklindeki ilişkisini tanımlamak için kullanılmıştır. Ekonomik büyüme ve çevre kirliliği arasındaki ilişkinin bu adla adlandırılmasının nedeni, düşük seviyedeki gelirin gelir adaletsizliğini artırma eğilimine sahip olurken, yüksek seviyedeki gelirin bu adaletsizliği azaltma eğilimine girmesiyle ters U şeklini alan bir ilişkiyi ortaya koymasıdır. Küresel gelirden payı artan seçili 10 ülkede ÇKE hipotezinin geçerliliğinin test edildiği bu araştırmanın amacı, ekonomik gelişme ve çevre kirliliği faktörleri arasındaki ilişkinin analiz edilmesi ve kapsamda bu ülkelerde ÇKE hipotezinin geçerliliğinin test edilmesidir. Bu amaçla ÇKE hipotezinin analiz edilmesi için Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) ile karbondioksit emilimi ve elektrik tüketimi arasındaki ilişki ele alınmıştır. Analiz dört aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada serilerin durağanlığı panel birim kök testleri, ikinci aşamada parametreler arasında uzun dönemli ilişkinin varlığının araştırılması için panel eş bütünleşme testiyle, bu parametreler arasında nedensellik ilişkisinin araştırılması için nedensellik testi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concepts of economic growth and environment, which have become increasingly important, have a significant impact on each other. As a matter of fact, this effect has also been the subject of scientific research and various hypotheses have been developed on the relation between economy and environment. One of these hypotheses is the Environmental Kuznets Curve hypothesis which forms the basis of the research. On the basis of Kuznets (1955), the concept of the Environmental Infrared Curve, which is the relationship between per capita income and income injustice, was first used by Panayotou (1993) to describe the inverse U-shaped relationship between environmental pollution and economic growth. The reason why the relationship between economic growth and environmental pollution is called, is that in its research, low-level income has a tendency to increase income injustice, while a high level of income tends to reduce this injustice and put forth an inverse U-shaped relationship. The purpose of this study, in which the validity of the CEC hypothesis is tested in 10 selected countries with a share in global income, is to analyze the relationship between economic development and environmental pollution factors and to test the validity of the CEC hypothesis in these countries. For this purpose, Eviews and Gauss programs were used to analyze the environmental Kuznets Curve hypothesis and the relationship between GDP and carbon dioxide absorption and electricity consumption. The analysis consists of four stages. In the first stage, the stationarity of the series was investigated by panel unit root tests. In the second stage, panel co-integration test was conducted to investigate the existence of long-term relationship between the variables, and causality test was conducted to investigate the causality relationship between these variables.