Mobilya ve ev geliştirme perakendeciliğinde mağaza iç mekan tasarımının müşteri tercihlerine etkisinin araştırılması: IKEA örneği
Investigation of the effect of store interior design on customer preferences in home development retailing: IKEA case
- Tez No: 588486
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL BAŞARIK AYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Mekan Organizasyonu, Perakende, Mekan Algısı, Space Organization, Retail, Space Perception
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Perakende satış alanlarının odak noktası müşteri memnuniyetidir. Memnun olan müşteri satın alma eylemini sürekli hale getirerek müşteri sadakatini arttırmaktadır. Rekabetin hızla arttığı 21. yy da şirketler değişen eğilimleri fark ederek mağaza tasarımları ve işletme modelleri ile ön plana çıkmaya başlamışlardır. Markaların başarısı da bu kıstasların başarılı olması sonucu ile doğru orantılı bir şekilde artmıştır. Kıstaslar müşteri memnuniyetini, müşteri memnuniyeti ise satışları arttırmıştır. Müşteri memnuniyeti yalnızca bir ürün satın alındıktan sonra değil; ilgili markanın müşteri ile iletişimde bulunduğu süreç içerisinde de ortaya çıkmaktadır. Müşteri gözünde marka reklamlarından mağaza içerisindeki deneyimine kadar olumlu veya olumsuz izlenimler yaratır ve değişik beklentiler oluşur. Böylece mağaza tasarımı da müşteriyi etkileyerek, markaya karşı bir tavır oluşturmasına sebep olur. Dolayısıyla müşteri, kendisini içinde rahat hissedeceği perakende mekânıyla ilişki kurarak, kişisel imgelerine uymayan mekânları tercih etmemektedir. Mağaza tasarımları, konsept belirlenirken ve müşteri beklentilerinin takip edildiği çeşitli dönemlerde değişkenlik gösterir. Bu marka ve mağazaların tercih edilebilmelerini sürdürmekte ve güncel olmalarını sağlamaktadır. Bir perakende satış alanı tasarlanırken satış hedefi, işletme modeli, mekân organizasyonu, pazarlama stratejileri ve algı yönetimi konuları bir bütün olarak düşünülerek ele alınması gerekmektedir. Bu çalışmada, mağazacılıkta mekân tasarımı kavramı açıklanmış ve küresel pazardaki perakende mağazalarından örneklere yer verilmiştir. Mağaza iç mekân tasarımının müşteri tercihlerine etkisi IKEA mağazası örneğinde ele alınmıştır. IKEA mağaza konsepti rakiplerinden farklı bir işletme modeli ve mekân tasarımına sahip olmasına rağmen istatiksel veriler çerçevesinde 2018 yılında yapılan literatür çalışmasına göre dünya çapında en çok tercih edilen ev perakende markasıdır. O nedenle bu çalışmada, IKEA mağazası özünde ve kimliğinde bir perakende satış alanının müşteri algı yönetimi ve mağaza tasarım boyutları bakımından ilişkisi aktarılarak, IKEA markasının tercih edilme sebebi araştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The focus of retail sales is on customer satisfaction. The satisfied customer increases the customer loyalty by making the purchase action continuous. In the 21st century, when the competition increased rapidly, companies realized the changing trends and started to come to the forefront with store designs and business models. The success of brands has also increased in direct proportion with the success of these criteria. Criteria increased customer satisfaction and customer satisfaction increased sales. Customer satisfaction does not only occur after the purchase of a product, but also develops in the process in which the relevant brand communicates with the customer. According to the customer, a brand creates positive or negative impressions from its advertisements to its experience in the store and creates different expectations. The design of the shop affects the customer and leads to an attitude towards the brand. The customer associates himself with the retail place in which he feels comfortable and does not prefer places that do not fit his personal images. Store designs vary during the determination of the concept and in various periods in which customer expectations are followed. It maintains the preference of these brands and stores and ensures that they are up to date. When designing a retail area, sales target, business model, space organization, marketing strategies and perception management should be considered as a whole.In this study, the concept of space design in retailing is explained and examples of retail stores in the global market are given. The effect of store interior design on customer preferences is discussed in the case of IKEA store. Although the IKEA store concept has a different business model and space design than its competitors, it is the most preferred home retail brand worldwide according to the literature study conducted in 2018 within the framework of statistical data.Therefore, perception management and store design criteria applied in IKEA store are explained in this study. The reasons why consumers prefer the IKEA store were investigated.