Küresel 'minyon kahverengi' kadın emeği: Türkiye'de çalışan Filipinli kadınlar
Global 'little brown' women labor: Filipina workers in Turkey
  1. Tez No: 588485
  2. Yazar: MERVE ÇELTİKCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Social Services, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet sektörü, Filipinli göçmen kadınlar, Filipin sömürge tarihleri, devlet gelişim stratejileri, feminist teori, sosyo-kültürel antropoloji, Service industry, Filipina workers, the colonial histories of the Philippines, Philippine development strategies, feminist theory, socio-cultural anthropology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu tezde, Türkiye'de hizmet sektöründe istihdam edilen Filipinli göçmen kadınlar, geçmişten günümüze Filipin sömürge tarihi ve mevcut devlet stratejileri bağlamında toplumsal cinsiyet rolleri üzerinden küresel kadın emeğinin uluslararası hareketleriyle tartışılmıştır. Dolayısıyla, çalışma şu sorular üzerine temellendirilmiştir: Günümüzde, Türkiye'yi de uluslararası göçlerin ortasında konumlandıran kadın emeği nasıl ve nerede yer edinmektedir? Dünyada ve Türkiye'de Filipinli kadınlar neden çoğunlukla veya sadece hizmet sektöründe istihdam edilmektedir? Küresel pazarda, özellikle işçi-işveren ilişkileri bağlamında“tercih etme/edilme”sebepleri nelerdir? Tarihsel ve ulusal olarak asimile ve ekonomik“kalkınma”projeleriyle üretilmiş karakteristik özellikler, uluslararası düzeyle Filipinli kadınları ve Filipinli kadınlar kendilerini nasıl tanımlamakta ve nerede konumlandırmaktadır? Filipinli kadınlar nereye ve niçin göçerler? Filipinler sömürge tarihleri ve mevcut devlet gelişim stratejileri olmak üzere işbirliği içinde üretilen eril söylemler, çoğunlukla Filipinli kadınları ülkeden ülkeye farklılık gösterse de,“uysal, sadık, güvenilir ve itaatkar”hem de“kavgacı, saldırgan ve söz dinlemez”olarak etiketlemektedir. Bunun yanı sıra, çoğunlukla kurban, mağdur, pasif ve sessiz olarak resmedilirler. Nitekim bu kurgusal özellikleri alternatif bakış açısıyla incelemek kadınları bu eril kurgusallıktan sadece kurtarmaz aynı zamanda onları aktif eyleyenler olarak kabul eder. Peki, kadınlar küresel pazarda çoklu göç geleneğini zorluklara karşı direnen, müzakere eden, kendi kararlarını alan, aktif eyleyenler olarak nasıl deneyimlemektedirler? Bu tez çalışması kapsamında, elde edilen bilgi ve deneyimlerle meseleye odaklanılmış, çalışma yorumsamacı bir yaklaşımla yazılmış, feminist teori ve yöntem kullanılmış ve sosyo-kültürel antropoloji ile temellendirilmiştir. Göç ve toplumsal cinsiyet çalışmaları bağlamında, indirgeyici ve genelleyici teorileri beslemek yerine alternatif teoriler üretilmesi gerektiği fikri benimsenmiştir. Bu nedenle, görüşmecilerimin yaşam deneyimleri çalışmanın ana merkezidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GLOBAL“LITTLE BROWN”WOMEN LABOR: FILIPINA WORKERS IN TURKEY MERVE ÇELTİKCİ Starting with the most common research question“Why are Filipinas being nanny abroad even once in their lifetime?”it is examined in this master's thesis whether being nanny has a gendered nature both global and national discourse and what it means for Filipinas who migrate. In this context, this thesis focuses on the multiple reasons behind women's migration which motivate them to migrate, the movement that these migration processes offer to the multiple reasons and destinations of these women, their expectations from the movements and dreams from the pasts, whether they have found what they were searching for in life, especially within the context of colonial histories of the Philippines. In the Philippines, for contemporary governments OFWs (Overseas Filipino Workers) are“new national heroes”and“foreign exchange heroines”as one of the Filipino national development strategies which constructed through the discourses and narratives. However, Filipinas are triple oppressed: first as a woman, second as a foreigner, third as an unqualified professional in domestic work. Certainly, the oppressions for these women are many. If so, when they face a globally gendered division of labor that sides against them, how do these women act with solidarity, socialize, resist, negotiate? Can migration be interpreted as a tradition which constructed through the colonial pasts and government development strategies? Therefore, this thesis follows these questions and tries to make analysis based on the frame of feminist theory and method and socio-cultural anthropology. Also, it locates the women's experiences of moving and alternative theories through these experiences the center of research for gender and migration studies.