Challenges facing the Turkish EFL teachers working with students with a migration background: The case of Syrian refugee learners
Göç hikayesi olan öğrencilere Türkiye'de İngilizce öğreten öğretmenlerin karşılaştığı problemler: Suriye'den gelen mülteci öğrenciler örneği
  1. Tez No: 588487
  2. Yazar: KIVILCIM SOMUNCUOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RANA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Suriyeli mülteci öğrenciler, Yabancı dil olarak İngilizce öğreten öğretmenler, sorunlar, Syrian refugee learners, EFL teachers, challenges
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
2019 yılı itibariyle, Suriye'deki savaş neticesinde UNHCR'ın sağladığı resmi rakamlara göre 5,631,155 insan ülkelerinden ayrılmak zorunda kalmıştır. Mültecilerin 3,606,737'u ya da %64'ünün Türkiye'de yaşadığı ve bu göçmenlerin %45.1'inin 18 yaş altındaki çocuklardan oluştuğu göz önüne alındığında, eğitime erişimin ne denli önemli olduğu görülebilir; zira okul mülteci çocukların hayatlarının normale dönmesini sağlayacak ve geleceğe umutla bakabilmelerini mümkün kılacaktır. (Beste, 2015). Bu çalışmada, sınıflarında göçmen öğrenciler bulunan İngilizce öğretmenlerinin yaşadıkları sorunların belirlenebilmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma teknikleri uygulanarak yapılan çalışmada veri, Gaziantep'te yaşayan 11 İngilizce öğretmeninin katılımıyla toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak yapılandırılmış görüşmeler, sınıf gözlemleri ve gözlem sonrası görüşmeler yapılmış; toplanan veri içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Verinin incelenmesi sonrasında, öğretmenlerin genel tutumunun olumsuz olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda öğretmenlerin ders sırasında kullandıkları dil konusunda karmaşa yaşadıkları, materyal seçimi ve kullanımı konusunda farkındalıklarının düşük olduğu, Türkçe dil becerileri henüz yeterince gelişmemiş göçmen öğrencilerin aleyhine etki gösteren özetleyici değerlendirme yöntemlerini tercih ettikleri ve sınıflarındaki yükselen tansiyonla baş etmekte zorlandıkları görülmüştür. Bu sorunlar karşısında öğretmenlerin kendi başlarına çözüm stratejileri geliştirmeye çalıştıkları ama yardıma ihtiyaç duydukları da görülmüştür. Sistemi daha eşitlikçi hale getirecek kurumsal değişikliklerin yanısıra öğretmenler için sınıf içi uygulamalar konusunda öneriler de içeren kapsamlı bir çokkültürlülük eğitimi verilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
As of 2019, there are 5,631,155 Syrians in total who fled the country; and 3,606,737 people, or 64% of all the displaced people, are currently residing in Turkey (UNHCR). Since 45.1% of the refugee population is under the age of 18, it is crucial that they have access to education; as schooling enables the refugee children to normalize their lives and gives them hope for the future (Beste, 2015). The objective of this study was to identify the challenges the teachers face in teaching classes with students with migration backgrounds so that the issues stemming from those challenges can be analyzed, and hopefully solutions can be suggested. The study, which was conducted in alignment with qualitative research methodology, reached 11 English Language Teachers working in the Gaziantep province of Turkey. The data were collected through structured interviews, classroom observations and post observation interviews. The collected data were analyzed through content analysis. It was found out that the feelings and opinions of the participating teachers in the face of paradigm shift in their classes following the arrival of the students with migration backgrounds tend to be on the negative side since the in-service training they had received was not sufficient in meeting their needs. As for the challenges they face, it was found that the teachers were confused about medium of instruction, had low awareness in material selection and use, needed assistance in employable methods and techniques, were prone to employing summative assessment techniques that do not favor students with migration backgrounds due to their low proficiency of Turkish and were struggling to deal with the high tension in their classes. In order to face the challenges, the teachers are trying to come up with strategies on their own; however, they are feeling helpless and overwhelmed. It was suggested that a comprehensive diversity training that addresses includes practical classroom applications be provided for the teachers in addition to institutional changes so that the system can be more egalitarian.