Hamzanâme (6. Cilt 2. Kısım) İnceleme-Metin-Sözlük
Hamzanâme (6th Volume 2nd Part) Examination-Text-Dictionary
- Tez No: 588494
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET YELTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hamzanâme, Hamzavî, 14. yüzyıl, Eski Anadolu Türkçesi, Hamzanâme, Hamzavî, 14th Century, Former Anatolian Turkish Period
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 283
Özet
14. yüzyıl şairi olan Ahmedî'nin kardeşi Hamzavî tarafından yazılan ve Hz. Hamza'nın cesaretini, dürüstlüğünü ve savaşçılığını anlatan Hamzanâme, Türkler arasında ilgiyle okunan ve meddahlar tarafından anlatılan destansı halk hikâyeleridir. Hz. Muhammet'in amcası olan Hz. Hamza'nın, İslamiyetin ilk yıllarında Müslümanlığın yayılması hususunda gösterdiği çaba ve kahramanlıklar Hamzanâme'nin konusunu teşkil etmektedir. Eski Anadolu Türkçesinin dil özelliklerini iyi bir biçimde yansıtan Hamzanâme'nin bilinen yetmiş iki cildi vardır. Biz, yapmış olduğumuz çalışmada Hamzanâme'nin altıncı cildinin ikinci kısmını ele aldık. Öncelikle metnin transkripsiyonlu çevirisini yaptık. Ardından metnin özetini hazırladık. Daha sonra metnin tüm söz varlığını yansıtan kapsamlı bir sözlük oluşturduk.
Özet (Çeviri)
Hamzanâme, written by Hamzavî, the brother of Ahmedî, a 14th-century poet, tells the courage, honesty and belligerence of Hazrat Hamza, an epic folk tales read by the Turks with great interest and told by the meddahs. Hazrat Muhammad's uncle Hz. Hamza's efforts and heroism in the early years of Islam in the spread of Islam constitute the subject of Hamzanâme. Hamzâname, which reflects the linguistic features of Old Anatolian Turkish, has seventy-two volumes known. In our study, we discussed the second part of the sixth volume of Hamzanâme. We first translated transcribed version of the text. Then we prepared a summary of the text. We then created a comprehensive dictionary that reflects the entire vocabulary of the text.