Türk hukukunda mahalli idarelerin taşınmazlarında ecrimisil ve yargısal denetimi
Mesne profits and judical review of local administrations in Turkish law
- Tez No: 588539
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜSLÜM AKINCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ecrimisil, mahalli idareler, fuzuli şagil…, Mesne Profits, local administrations, occupiered…
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Mahalli idarelerin mülkiyetinde veya tasarrufu altında bulunan taşınmazlardan gerçek ya da tüzel kişilerce hiçbir hukuki sebebe dayanmaksızın yararlanılması halinde; fuzuli şagil olarak adlandırılan bu kişiden, mahalli idarelerin taşınmazlarını korumaya yönelik tazminat niteliğinde alınan bedel“ecrimisil”olarak adlandırılmaktadır. Ecrimisil bedeli 2886 sayılı Kanun'un 75. maddesi gereği, 6183 sayılı Kanun'a göre tahsil edilir. Mahalli idarelerin taşınmazın işgalini tespit ederek ecrimisil bedelini tahsil etmesi fuzuli şagile taşınmazı kullanmaya devam hakkı vermemektedir. İşgalin tespitinden sonra taşınmazın boşaltılması için gerekli işlemler başlatılır. Ancak uygulamada ecrimisilin adeta bir taşınmaz idare etme yöntemi olarak kullanıldığı görülmektedir. Bu çalışmamızda ecrimisilin hukuki niteliği, ecrimisile ilişkin işlemler ve ecrimisil bedelinin tahsiline ilişkin yargısal süreç yargı kararları ışığında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the event that real estates, which are under the ownership or disposition of local administrations, benefit from real or legal persons without any legal reason; the compensation which is called 'Mesne Profits' received from this person called intruder because of protect the immovables property of local administrations. The amount of mesne profits is collected according to Law No:6183 in accordance with Law No:2886 clause 75. The fact that the local administrations determine the situation of the occupation of the immovable property and collect the mense profits price does not give the right to continue to use the intruder. After the determination of the occupation, necessary procedures which for unloading of the immovable property are begun. However, in practice, it is seen that mense profits is used as a method of managing real estates. In this study, the legal nature of mesne profits, transactions related to mesne profits and the judicial process regarding the collection of mesne profits price were examined in the light of judicial decisions.