İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi ŞR_000076 numaralı şiir mecmuası (İnceleme-metin)
Istanbul Research Institute Library ŞR_000076 numbered poetry journal (Review-text)
  1. Tez No: 588555
  2. Yazar: EMEL ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL ALİ GIYNAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klâsik Türk Şiiri, mecmua, şiir mecmuası, musammat mecmuaları, Classical Turkish Poetry, magazine, poetry collection, musammat magazine
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
Şiir mecmuaları günümüz antolojilerinin karşılığı olan“seçme şiir defterleri”dir. Derlendikleri dönemin ve mürettibinin edebî anlayışını ve şiir beğenisini yansıtmalarının yanında dönemin sosyal, kültürel, dinî ve tarihî dokusu hakkında da bilgi veren şiir mecmuaları, Klâsik Türk Şiirinin henüz aydınlanmamış noktalarında bilgiler içermesi yönüyle edebiyat araştırmacılarını cezbetmiş, edebiyat çalışmalarının vazgeçilmez referansları olmuştur.Saydığımız sebeplerle ilgimizi çeken İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi ŞR_000076 Numaralı Şiir Mecmuası yüksek lisans tezimizin konusunu oluşturmaktadır. Çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümü mecmuanın tanımı, tasnifi, şiir mecmualarının edebiyatımızdaki yeri ve önemi, mecmua çalışmalarının tarihçesi ve literatür çalışmaları hakkında bilgileri içermektedir. 1. bölümde tez konumuz olan şiir mecmuasının tavsifi, muhtevası ve fiziksel özelliklerinin (şairler, şiirler ve bunların sayıları, nazım şekli, birimi, ölçü vb.) incelenmesine yer verilmiştir. 2. bölümde ise metnin kurulumunda izlenen yöntemler ve tez konumuz olan yazma eserin transkripsiyonlu metni sunulmuştur. Sonuçlar, kaynakça bilgisi ve şairler diziniyle çalışmamız noktalanmıştır. İçinde kendisinin de şiiri bulunan Hassân isimli bir şair tarafından 19. yy.da tertip edildiği anlaşılan mecmua 38 varak olup 49 şairin 92 şiirini ihtiva etmektedir. Çalışmamızda kaynaklara ulaşabildiğimiz ölçüde karşılaştırma yöntemi kullanılmış, farklılıklar dipnotta belirtilmiştir. Divanlarda olmayan ancak başka mecmualarda yer alan kimi şiirlerin, üzerinde çalıştığımız mecmuada da yer aldığı görülmüştür. Böylece mecmuada döneminin beğenilen şiirlerine yer verildiği anlaşılmıştır. Üzerinde çalıştığımız mecmuanın mecmua tasnifindeki yeri araştırılmış, çalışmamız sonucunda mecmuanın musammat mecmuaları sınıfında olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmayla amacımız daha önce varlığının farkında olunmayan bir şiir mecmuasını daha Klâsik Türk Şiiri adına bizden sonra gelecek olan araştırmacıların istifadesine sunmaktır.
Özet (Çeviri)
Poetry magazines are in select poetry notebooks olan which correspond to the anthologies of today. In addition to reflecting the literary understanding and poetic taste of the period and the crew they collected, the poetry magazines that gave information about the social, cultural, religious and historical texture of the period have attracted the researchers of literature in terms of containing information in the uninformed points of the Classical Turkish Poetry. The subject of our master thesis is ŞR_000076 in the Library of İstanbul Research Institute Library, which attracts our attention for the reasons we have mentioned. Our study consists of two parts. The introduction section covers the definition, classification of poetry, the place and importance of poetry magazines in our literature, the history of literature studies and information about literature studies. In the first chapter, the examination, content and physical properties (poets, poems and their numbers, verse form, unit, scale, etc.) of the poetry magazine which is the subject of our thesis are examined. In the second chapter, the transcribed text of the manuscript which is the subject of the thesis is presented. The results, the bibliographic information and the work with the directory of poets are punctuated. It is understood that a poet, Hassân, who had his own poem in it, had a collection in his 19th century. In our study, the comparison method was used to the extent that we could reach the resources, and the differences were stated in the footnote. It is seen that some poems which are not in the Divans but which are in other magazines are also included in the magazine we are working on. Thus, it was understood that the periodic poems of the period were included in the period The place of the magazine that we are working on in the classification of the magazine was researched. The aim of this study is to present a poetry magazine that is not aware of its existence before, for the benefit of researchers who will come after us in the name of Classical Turkish Poetry.