Semendeki catsper ekspresyon değerlerinin normospermik olgularda sperm parametreleri ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between catsper expression values in semen and sperm parameters in normospermic cases
- Tez No: 588649
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY İREZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: CatSper, Konsantrasyon, Sperm, CatSper, Concentration, Sperm
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Embriyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
İnfertilite (kısırlık), çiftlerin çocuk sahibi olmak isteyip, korunmaksızın 1 yıl ve üzeri bir süre içerisinde cinsel ilişkide bulunmalarına rağmen gebeliğin oluşmadığı durumları tanımlar. Günümüzde çiftlerin %10-15'inde infertiliteye rastlandığı rapor edilmektedir. Çiftlerin %35'inde erkeğe, %35'inde ise kadına bağlı infertilite ortaya çıkmaktadır.Her iki eşe ait kısırlık sebepleri %18 olarak belirtilmekte, çiftlerde infertiliteye yol açacak belirgin bir patolojiye rastlanmadığı durumlar ise açıklanamayan infertilite olarak tanımlanmaktadır (%12).Erkek infertilitesinin nedenleri arasında sperm sayısı, hareketliliği ve sperm kalitesindeki bozukluluklar ön plandadır.İdiyopatik (açıklanamayan)infertilite stres, çevresel faktörler, genetik anomaliler, kanal tıkanıklıklarını içermektedir.Kadına bağlı infertilite nedenleri arasında anatomik bozukluklar, tuba uterinadaki obstrüksiyonlar, hormonal bozukluklar görülmektedir. Spermatozoon membran ve flagellum (kuyruk) üzerinde bulunan proteinler spermin oosit membranına tutunmasına ve ekstrasellüler matriks alanına girmesine yardımcı olmaktadır. CatSper proteininin yapısı 4 alt birimden oluşmuş heterotetramerik bir yapıya sahiptir.CatSper kanalı sperm flagellasının kamçı kısmında bulunur.CatSper katyon kanalları sperm parametrelerinden hareketliliği doğrudan etkilemekte, ayrıca akrozom reaksiyonu, hücre içi pH'sı ve kuyruk kamçı hareketini de kontrol etmektedir.CatSper sadece sperme özgü bir kanaldır ve erkek fertilitesini önemli derecede etkilemektedir. Sperm kalitesi ve sağlıklı fertilizasyon için gereklidir Bu çalışma da 50 normozoospermik olgudan alınan sperm örnekleri ile standart semen analizi sonrası CatSper ekspresyon değerlerinin incelenmesi ve sperm parametreleri ile ilişkisinin incelenmesi hedeflenmiştir. Çalışmamızda CatSper ekspresi eden hücrelerin gebelik şansını arttırması yönündeki çalışmalarda yararlı olacağı düşünülmektedir.Bu nedenle parametreleri değerlendirecek ilk çalışma olması bakımından literatüre önemli katkılar sağlayacağını amaçlamaktayız.
Özet (Çeviri)
Infertility; describes the situations in which pregnancy does not occur although couples they want to have children and have sex in a period of 1 year or more without being protected. Nowadays, 10-15% of couples are reported to have infertility. In 35% of the couples, infertility caused by women and in 35% of the couples caused by men. In 18% of the couples infertility caused by both spouses and the cases where there is no significant pathology leading to infertility in spouses, defined as unexplained infertility (12%). Among the causes of male infertility; sperm counts, mobility and sperm quality are in the forefront. Idiopathic (unexplained) infertility includes stress, environmental factors, genetic anomalies, and duct obstruction. The causes of infertility caused by women are anatomical disorders, tubal uterine obstruction and hormonal disorders. Proteins located on the spermatozoon membrane and flagellum (tail) provides the help for sperm to adhere to the oocyte membrane and into the extracellular matrix area. The structure of the CatSper protein has a heterotetrameric structure consisting of 4 subunits. The CatSper channel is located in the bullwhip of the sperm flagellate. CatSper is a semen-specific duct and has a significant impact on male fertility. It is necessary for sperm quality and healthy fertilization. In this study, it was aimed to examine the CatSper expression values after standard semen analysis with sperm samples from 50 normozoospermic cases and to examine the relationship between sperm parameters. In our study, it is thought that CatSper expressed cells will be useful in studies to increase the chances of pregnancy. Therefore, we aim to make significant contributions to the literature in terms of being the first study to evaluate the parameters.