Türkiye'de ulusal kimlik inşasında müze-toplum ilişkisi 1919-1938
Museum-soci̇ety correlati̇on in nati̇onal identi̇ty formati̇on in turkety between 1919-1938
- Tez No: 588677
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ URUNGU AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzecilik, Sosyoloji, Museology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Müzecilik, Müze-Toplum İlişkisi, Ulus-devlet, Museology, Museum-Society Relations, Nation-State
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzecilik Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Günümüz dünyasında toplumun hızlı bir şekilde değişmesi ve kendini yenilemesi kültürün ve kültürel mirasın yeni nesillere aktarımı konusunda sıkıntılar yaratmaktadır. Özellikle teknolojinin gelişmesi ile birlikte birçok kültür birbiri ile kaynaşmış ve yeni kültürler ortaya çıkmıştır. Oluşan yeni toplumlar kültürlerini devam ettirmek istemişler ve kültürel mirasın yeni nesillere aktarılması için geçmişten günümüze eğitim kurumu olarak gördükleri müzeleri aktif olarak kullanmışlardır. Ayrıca müzelerin yeni nesillere kültürün aktarımının yanında toplumu bir arada tutma görevleri de vardır. Toplumla müzenin ilişkisi toplumdan müzeye olabileceği gibi müzeden topluma da olabilir. Çift taraflı etkileşim müzelerin şekillenmesi ya da toplumun şekillenmesi açısından önemlidir. Toplumların müzeden etkilenmesi doğal olarak müzeyi idare eden kurum ve kuruluşların müzeleri kendi fikir ve görüşlerini topluma iletmesi bakımından da önemlidir. Dünya tarihinde birçok toplumda müzelerin toplumu şekillendirme örneği mevcuttur. Bu değişimler doğal olarak iktidar sahibi olan kişilerin düşünce şeklinde olmuş ve toplumu kendi düşüncelerine göre şekillendirmeye çalışmışlardır. Mirasını Osmanlı İmparatorluğundan alan Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu ve inşası sırasında da müzeler aktif olarak kullanılmıştır. Kozmopolit Osmanlı toplumundan, tek ulusa dayanan ve ulus-devlet anlayışını ortaya koyan bir toplum yaratılmaya çalışılmıştır. Çalışmamızda tarihsel süreç içerisinde yeniden oluşturulmaya çalışılan bir toplumun kültürel değişimini ve idarenin sağlamaya çalıştığı kültürel değişim sürecinde müzeleri nasıl kullanmaya çalıştığı incelenmeye çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's world, the rapid change of society and the renewal of self creates problems about the transfer of culture and cultural heritage to new generations. Especially with the development of technology, many cultures have fused and new cultures have emerged. The new societies formed wanted to continue their culture and actively used the museums they have seen as educational institutions from past to present for the transfer of cultural heritage to new generations. In addition to the transfer of culture to new generations, museums also have a duty to keep society together. The relationship between the society and the museum can be from the society to the museum as well as from the society to the museum. Bilateral interaction is important for shaping museums or shaping society. Naturally, the influences of the communities from the museum are also important for the institutions and organizations that manage the museum to convey their ideas and opinions to the society. In many societies throughout the world, museums have an example of shaping society. hese changes naturally occurred in the form of thoughts of the people who had power and tried to shape the society according to their own thoughts. During established and built heritage of the Republic of Turkey from the Ottoman Empire in the museum area it is actively used. From the cosmopolitan Ottoman society, a society based on a single nation and revealing the nation-state understanding was tried to be created. In our study, the cultural change of a society which is tried to be rebuilt in the historical process and how the administration tries to use the museums in the process of cultural change is tried to be examined.