Örgütsel adalet ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki: Akademik personel üzerinde bir araştırma
The relationship between organizational justice and organizational commitment: A research on academic staff
  1. Tez No: 588676
  2. Yazar: KÜBRA ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAMİ YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Örgütsel Bağlılık, Akademik Personel, Organizational Justice, Organizational Commitment, Academic Staff
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; örgütsel adalet ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Son yıllarda örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık kavramları örgütler için oldukça önemli hale gelmekte ve örgütsel davranış alanında yer verilen önemli kavramlar arasında yer almaktadır. Çalışmanın amacı, bir devlet üniversitesinde görev yapan akademik personelin örgütsel adalet algılamalarını analiz ederek, örgütsel bağlılık üzerinde etkisinin bulunup bulunmadığını tespit etmektir. Bu amaç kapsamında çalışmada, bir devlet üniversitesinde görev yapan akademik personel 'evren' olarak belirlenmiştir. 300 akademik personelden anket tekniği kullanılarak elde edilen veriler SPSS 22 ve AMOS 20 programları kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda akademisyenlerin adalet algısı ile örgütsel bağlılık arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Akademisyenlerin örgütte algıladıkları adalet ile örgüte duydukları bağlılık arasında bir ilişki olduğu, diğer bir ifadeyle örgütsel adaletin artmasının örgüte olan bağlılığı artıracağı şeklinde yorumlanabilir. Örgütsel adaletin her üç boyutu ile (dağıtımsal, işlemsel, etkileşimsel) duygusal bağlılık ile pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu sonuç; dağıtımsal, işlemsel, etkileşimsel adaletin artması durumunda duygusal bağlılık seviyesinin de artacağı anlamına gelir. Örgütsel adaletin her üç boyutunun da devam bağlılığı ile anlamlı ve negatif yönlü bir ilişkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Bu sonuç her üç boyutun artması durumunda devam bağlılık seviyesinin azalacağını göstermektedir. Örgütsel adaletin her üç boyutunun normatif bağlılık üzerinde anlamlı ve negatif yönlü bir ilişkiye sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to determined the relationship between organizational justice and commitment. Recently, organizational justice and organizational commitment have become important for organizations and are important term in the field of organizational behavior. The aim of the study is to analyze the organizational justice perceptions of academic staff working in a state university and to determine whether there is any relationship between organizational commitment and organizational commitment. Within the scope of this aim, the academic staff working in a public university were identified as 'population'. The data obtained from 300 academic staff were analyzed by using SPSS 22 and AMOS 20 programs. As a result of the analyzes, it was found that there is a significant and positive relationship between the perception of justice of the academicians and organizational commitment. It can be interpreted that there is a relationship between perception of justice and their commitment. In other word when organizational justice increases, organizational commitment will increase as well. It is determined that three types of organizational justice (distributive, procedural, interactional) have a significant and positive effect on emotional commitment. This result show that distributive justice, procedural justice, interactional justice increase, emotional commitment will increase as well. It is determined that three types of organizational justice have a significant and negative effect on continued commitment. This result show that distributive justice, procedural justice, interactional justice increase, continued commitment will decrease. It is determined that three types of organizational justice have significant and negative effect on normative commitment.