Konaklama işletmeleri yöneticilerinin kriz algıları, kriz yönetim becerileri ve stratejileri
Crisis perceptions, crisis management skills and strategies of accommodation businesses executives
  1. Tez No: 588698
  2. Yazar: EMİNE CANER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REHA KILIÇHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz, kriz yönetimi, konaklama işletmeleri, Kapadokya, Crisis, Crisis management, Accommodation businesses, Cappadocia
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Konaklama işletmeleri yöneticilerinin kriz algıları ile kriz yönetim becerileri ve stratejilerinin değerlendirildiği bu tez çalışması ile alan yazındaki çalışma eksikliğine katkıda bulunmak ve uygulayıcılara yol gösterici bir kaynak sunmak amaçlanmaktadır. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde kriz kavramı ve kriz yönetimi alt başlıklarıyla ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise turizm sektöründe kriz yönetimi ve konaklama işletmeciliği kavramları ele alınarak incelenmiştir. Çalışmanın son bölümü olan üçüncü bölümde ise konaklama işletmeleri yöneticilerinin kriz algıları, kriz yönetim becerileri ve stratejilerinin belirlenmesine yönelik çeşitli hipotezler geliştirilmiş ve test edilmiştir. Tez çalışması kapsamında gerçekleştirilen araştırmada veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Bu bağlamda, araştırma anketleri Kapadokya bölgesinde Nevşehir ili sınırları içerisinde faaliyet gösteren konaklama işletmelerinin yöneticilerine amaçlı ve kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak 11-25 Mayıs 2019 tarihleri arasında uygulanmıştır. Elde edilen veriler uygun istatistiksel analiz programı ile analiz edilmiştir. Bu bağlamda, araştırma kapsamında konaklama işletmeleri yöneticilerinin kriz algıları ile kriz yönetim becerileri ve stratejileri incelenmiş, t testi ve ANOVA sonuçları araştırmanın bulguları başlığı altında irdelenmiştir. Araştırma sonucunda akademik çıktılar ile uygulamaya dönük çıktılar tartışılırken gelecek araştırmalara yönelik önerilerde de bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
With this thesis, in which evaluates the crisis perceptions and crisis management skills and strategies of accommodation business executives, it aims to contribute to the lack of work in the literature and provide a guiding resource to practitioners. In the second chapter, crisis management in tourism and the concept of accommodation management are discussed. Various hypotheses regarding the crisis perceptions, crisis management skills and strategies of the accommodation businesses executives have been developed and tested in the third part which is the last part of this study. Questionnaire has been used as a data collecting tool in the conducted research within the scope of the thesis work. In this context, survey questionnaires have been applied between 11-25 May 2019 using oriented and convenence sampling method to the executives of accommodation businesses operating in Nevşehir province in the Cappadocia region. The obtained data have been analyzed with the appropriate statistical analysis program. In this context, the crisis perception with crisis management skills and strategies of accommodation business executives have been examined and t-test ANOVA results have been examined under the title of research findings. As a result of the research, academic outputs and practical outputs have been discussed and suggestions fot future research have been presented.