Alopesi areata hastalarında işlemsel düşünce/aleksitimi ve başa çıkma tutumlarının incelenmesi
Investigation of the operational thinking/alexitimia and cope strategies on alopecia areata patients
- Tez No: 588720
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ELİF YAVUZ SEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Alopesi Areata, İşlemsel düşünce, Aleksitimi, Rorschach testi, Başa Çıkma, Alopecia Areata, Operational thinking, Alexithymia, Rorschach test, Cope
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışma, alopesi areatalı (AA) hastalarda işlemsel düşünce/aleksitimi özellikleri ile başa çıkma tutumlarını incelemeyi hedeflemiştir. Çalışmanın örneklemini, çok büyük oranda İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı-Saç Kliniği'nde ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalında tedavi gören, alopesi areata tanısı almış, yaşları 19-62 yaş aralığında değişen, 6 kadın ve 6 erkek olmak üzere, toplam 12 gönüllü katılımcı oluşturmaktadır. Katılımcıların yaş ortalaması 32,5'tir. Çalışma kapsamında katılımcıların sosyo-demografik bilgileri alınmış, katılımcılarla araştırma hipotezleri doğrultusunda psikanalitik yönelimli klinik görüşmeler yapılmış, Rorschach testi ve Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ) ile Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği (COPE) uygulanmıştır. Toplanan veriler; hem niceliksel, hem de niteliksel analize tabi tutulmuştur. Rorschach testinin içerik analizi Fransız Okulu sistemine göre ve kullanılan ölçeklerin niceliksel analizi ise SPSS paket programı ile yapılmıştır. Niceliksel veri analizinde; TAÖ sonuçlarına göre katılımcıların önemli bir kısmının aleksitimik özellikler gösterdiği anlaşılmıştır. COPE test; problem odaklı, duygu odaklı ve işlevsel olmayan başa çıkma tutumları şeklinde üç genel başlık altında ele alındığında, katılımcılar tarafından toplam puan ortalamalarına göre, en fazla problem odaklı başa çıkma tutumlarına başvurulduğu, en az ise işlevsel olmayan başa çıkma tutumlarına başvurulduğu görülmüştür. Niteliksel veri analizinde; klinik görüşme bulguları incelendiğinde, rüya kapasitesine ilişkin eksiklikler, anı bilgisi vermede sıkıntılar, güncel yaşamda monotonluk ve söylemde duygunun olmayışı ile gelecek planlarına ilişkin hayal kurmada yetersizlikler gibi işlemsel düşünceye işaret eden bazı bulgular saptanmıştır. Başa çıkma konusunda ise bazı katılımcıların yetersiz kaldıkları vurgusu dikkat çekmiş olup; genel olarak kullanılan başa çıkma tutumları ele alınmıştır. Bunlara ek olarak, katılımcıların önemli bir çoğunluğunun hastalık öncesi travmatik yaşantılar üzerinde durduğu görülmüştür. Hastalıkla ilgili söylemler incelendiğinde, hastaların genellikle kendi ruhsal dünyaları ile bağlantı kurmakta zorlandıkları görülmüştür. Rorschach testinde; işlemsel düşünceye ilişkin bulgular incelendiğinde, özellikle anket yanıtlarında eksiklikler görülmüş olup, bunun ardından hareket yanıtlarında ve renk yanıtlarındaki eksiklikler dikkat çekmiştir. Hasta grubunda genel olarak işlemsel düşünce/aleksitimi özelliklerinin görüldüğü, bazı hastaların başa çıkmada yetersiz kaldıkları anlaşılmıştır. Bulgular literatür kapsamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate operational thinking/alexithymia characteristics and coping attitudes of the patients with alopecia areata (AA). The sample of the study consisted of 12 volunteer patients with alopecia areata (6 of them are women and 6 of them are male). Most of them are being treated in the Department of Dermatology of Istanbul University-Cerrahpaşa Medical Faculty and the Department of Dermatology of Istanbul University Istanbul Medicine Faculty. The age of the participants varied between the ages of 19-62 and the mean age of the participants was 32,5. Within the scope of the study, socio-demographic information of the participants were taken and psychoanalytically oriented clinical interviews were conducted with the participants in accordance with the research hypotheses and Rorschach test and the Toronto Alexithymia Scale (TAS) and COPE Inventory were applied. The collected data were assessed with both quantitative and qualitative analysis. The content analysis of the Rorschach test was carried out according to the French School system and the quantitative analysis of the scales used were done by SPSS (Statistical Package for the Social Sciences). In quantitative data analysis; according to TAS results, a significant portion of the participants showed alexithymic characteristics. When the COPE test is considered under three general headings as problem-oriented, emotion-focused and non-functional coping attitudes; according to the total score averages, the most problem-oriented coping strategies were used by the participants and it was observed that the least non-functional coping strategies were used among the participants. In qualitative data analysis; when the clinical interview findings were examined, some findings indicating operational thinking problems such as deficiencies related to dream capacity, difficulties in giving information about memories, monotonousness in current life and lack of emotion in discourse and lack of imagination about future plans were found. As for coping, it was understood that some participants were insufficient and coping strategies used in general were discussed. In addition, it was observed that a significant majority of the participants focused on pre-disease traumatic experiences. When the discourses about the disease were examined, it was found that patients had generally difficulty in connecting with their inner worlds. In Rorschach test; when the findings related to operational thought were examined, there were deficiencies in the questionnaire responses. This was followed by deficiencies in motion responses and color responses. Generally, the patient group had operational thought/alexithymia characteristics and some patients were insufficient to cope. The results were discussed in the literature.