Dünyada küreselleşme ve fakirlik ilişkisi: Teorik ve ampirik bir analiz
The relationship between globalization and poverty in the world: A theoretical and empirical analysis
- Tez No: 588739
- Danışmanlar: PROF. DR. DÜNDAR MURAT DEMİRÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Fakirlik, Küreselleşme, Yoksulluk Sınırı, İhracat, Doğrudan Yabancı Yatırımlar, Kişi Başına Düşen GSYİH, Poverty, Globalization, Poverty Line, Exports, Foreign Direct Investment, Per Capita GDP
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Özellikle 1980 sonrasında uygulanan neoliberal politikalar neticesinde 1990'lı yıllardan itibaren etkisini giderek arttıran küreselleşme süreci, genişleyen kapsama alanı ile birlikte dünya genelinde birçok ülkeyi ve toplumu etkisi altına almıştır. Buna rağmen küreselleşmeye entegrasyonunu tam olarak sağlayamayan Sahra Altı Afrika ve Güney Asya gibi bölgelerdeki refah verileri incelendiğinde, diğer bölgelere kıyasla nüfusun büyük bir kısmının temel su ihtiyacını karşılayamadığı ve gerekli sağlık hizmetlerine ulaşamadığı görülmektedir. Bu anlamda küreselleşmenin pozitif etkilerinin dünyanın her yerinde aynı oranda hissedilmediği söylenebilir. Yapılan bu çalışmada küreselleşmeyle paralel olarak artan dış ticaret hareketleri ve fakirlik göstergesi olan refah verileri vesilesiyle küreselleşme ve fakirlik arasında ne yönde bir ilişki olduğu incelenmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda refah ve ticaret verilerinin daha detaylı incelenebilmesi ve yorumlanabilmesi adına dünya 7 bölgeye ayrılmıştır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde küreselleşme kavramının literatürdeki tanımları incelenmiş, küreselleşmenin tarihsel analizi yapılmıştır. İkinci bölümde fakirlik kavramı ve bu kavrama yönelik yapılan tanımlamalar açıklanmış, uluslararası kurumların fakirliğe olan bakış açıları ve bu alanda yaptıkları çalışmalar incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise küreselleşme ve fakirlik arasındaki ilişki incelenerek dünya genelinde küreselleşmenin yaşanmakta olan fakirliği hangi yollardan ve ne şekilde etkilediği araştırılmıştır. Son bölüm olan dördüncü bölümde küreselleşme süreci iki döneme ayrılmış, DB resmi sitesi üzerinden alınan verilerin işlenmesi ile bölgesel bazlı büyüme, ihracat ve kişi başına düşen GSYİH veri analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Particularly as a result of the neoliberal policies implemented after 1980, the globalization process, which has gradually increased its influence since the 1990s, has affected many countries and societies around the world with its enlarged coverage area. However, when the welfare data are examined in regions such as Sub-Saharan Africa and South Asia, which do not fully integrate into globalization, it is seen that compared to other regions, a large portion of the population cannot meet the basic water needs and access to the necessary health services. In this sense, it can be said that the positive effects of globalization are not felt at the same rate everywhere in the world. In this study, the relationship between globalization and poverty has been tried to be examined with the help of foreign trade movements and welfare data which is an indicator of poverty in parallel with globalization. The world is divided into 7 regions in order to examine and interpret welfare and trade data in more detail. The study consists of four parts. In the first part, the definitions of the concept of globalization in the literature have been examined and the historical analysis of globalization has been made. In the second part, the concept of poverty and the definitions made for this concept are explained and the perspectives of international institutions on poverty and their studies in this field are examined. In the third chapter, the relationship between globalization and poverty is examined and in which ways and how globalization affects the poverty in the world. In the fourth chapter, the globalization process is divided into two periods. Regional data on regional growth, exports and GDP per capita are analyzed by processing the data obtained from the official website of the WB.