2066 numaralı Boğazlıyan Nüfus Defteri'nin değerlendirilmesi ve transkripsiyonu
Transcription and evaluation of population book number 2066 of Boğazliyan District
- Tez No: 588740
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADULLAH GÜLTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Boğazlıyan, Nüfus, Nüfus Yapısı, Nüfus Sayımı, Nüfus Defteri, Boğazlıyan, Population, Population Structure, Census, Population Book
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 325
Özet
Bu çalışmada H.1250/M.S.1834/1835 tarihinde Boğazlıyan ve köylerinde yapılmış olan nüfus sayımının bulunduğu BOA 2066 sayılı nüfus defterinin değerlendirilmesi ve transkripsiyonu yapılmıştır. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde; Osmanlı'da nüfus sayımları ve nüfus defterleri hakkında bilgi verilmiş, birinci bölümde; Boğazlıyan Kazası'nın tarihi, coğrafi yapısı ve idari taksimatı ile kazanın bağlı bulunduğu Bozok Sancağı'nın tarihi, gelişimi ve bölgeye yerleştirilen Türkmen nüfusu hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde ise; 2066 numaralı nüfus defteri çevirisine göre Boğazlıyan Kazası'nın nüfus yapısı ve özellikleri ortaya konulmuştur. Boğazlıyan ve köylerinin nüfus yapısı defterde yer alan bilgiler doğrultusunda incelenmiş ve nüfusla ilgili çeşitli veriler oluşturulup bu veriler tablo ve grafikler doğrultusunda hazırlanıp yorumlar ve karşılaştırmalar yapılmıştır. Bölgede yer alan Müslüman gayrimüslim nüfus (Ermeniler); hane, mevcut hane, isim, baba ismi, yaş, meslek bilgileri ile boy, sakal, bıyık gibi fiziksel özellikleri bakımından ortaya konulmuştur. Bu verilerde karşılaştırmalar yapılmıştır. Müslüman ve gayrimüslim nüfusun Boğazlıyan ve köylerinde sayısal olarak dağılımları gösterilmiş ve karşılaştırmaları yapılmıştır. Çalışmanın sonunda ise nüfus defterinin, elde edilen veri başlıkları altında birebir çevirisi yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, transcription and assessment of population book of BOA 2066, which includes census of Boğazlıyan and its villages conducted in A.H. 1250/ A.D. 1834/1835, is carried out. Article has three main parts. In introduction part, there is information about censuses and population books in Ottoman Empire. In the first part, history, geography and administrative organization of Boğazlıyan District and Bozok Sanjak's history, development and Turkmens who are settled to the region is discussed. In the second part, population structure and its properties is introduced according to the population book of 2066. Population structure of Boğazlıyan and its villages are analyzed and data are generated according to population book. These data are tabulated and several graphs are prepared. Interpretation and comparisons are made with the help of tables and graphs. Local inhabitants of the region's muslim – non-muslim (Armenians) population, households, available households, name, father's name, age, occupation information and physical properties like height, beard, mustache are presented. These data are compared. Numerical distribution of muslim and non-muslim population of Boğazlıyan and its villages are shown and their comparisons are made. At the end of the study there is one to one translation of the population book in each data category.