Tarla ortamında veya doku kültürü yöntemiyle yetiştirilen Salvia viridis L.'in antioksidan aktivitesinin araştırılması
The investigation of antioxidant activity os Salvia viridis L. grown in field or tissue culture method
  1. Tez No: 588752
  2. Yazar: KEMAL KARAMAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELGİN COŞGE ŞENKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Adaçayı, Salvia viridis L, DPPH, fenolik madde, doku kültürü, Sage, Salvia viridis L, DPPH, phenolic, tissue culture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmada tarla ortamında veya doku kültürü yöntemiyle yetiştirilen Salvia viridis L.'in antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Antioksidan aktiviteyi belirlemek için DPPH (1,1-Difenil-2-pikrilhidrazil) serbest radikalini giderme aktivitesi kullanılmıştır. Tarla ortamında yetiştirilen S. viridis L.'in toplam fenolik, flavanoid ve DPPH IC50 değeri sırasıyla; 184.15±36.70 mg GAE/g, 212.92±11.18 mg QE/g ve 117.51 mg/ml olarak bulunmuş iken doku kültürü yöntemiyle büyüyen bitkilerde ise bu değerler sırasıyla 66.46±0.19 mg GAE/g, 212.92±11.18 mg QE/g ve 185.40 mg/ml olarak tespit edilmiştir. Bu araştırma sonucunda Salvia viridis L. bitkisinin antioksidan aktivitesinin yüksek olduğu belirlenirken, tarla ortamında yetiştirilen Salvia viridis L.'in doku kültürü yöntemiyle yetiştirilenlere göre daha fazla antioksidan aktivite gösterdiği ve etken maddeler bakımından yapısal olarak bünyesinde daha fazlasını ihtiva ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the antioxidant activity of Salvia viridis L. which is grown in field or tissue culture method. DPPH (1,1-Diphenyl-2-picrylhydrazyl) free radical screening activity was used to determine antioxidant activity. The total phenolic, flavonoid and DPPH IC50 values of S. viridis L. grown in field were found as 184.15 ± 36.70 mg GAE/g, 212.92 ± 11.18 mg QE/g, 117.51 mg/ml, respectively. Tissue culture method grown plant observed as 66.46 ± 0.19 mg GAE/g, 212.92 ± 11.18 mg QE/g and 185.40 mg/ml, respectively. As a result of this study, it was determined that Salvia viridis L. had high antioxidant activity, and it was observed that Salvia viridis L. grown in field showed more antioxidant activity than tissue culture method grown plant and it contained more active substances.