Türk katma değer vergi sisteminde indirimli orana tabi teslimler kapsamında KDV iade uygulaması, özel inşaatlarda KDV iadesinin hesaplanması, raporlanması
Vat refund application under the reduced ratios of delivery in Turkish additional value tax system, calculation and reporting of vat refund in private constructions
- Tez No: 588840
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KDV, İndirimli Oran Tabi İşlemler, KDV Genel Uygulama Tebliği, KDV İadesi, VAT, Transactions subject to discounted rate, VAT General application communique, VAT refund
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada, Katma Değer Vergisi'nin ne olduğu ve Türk vergi sistemi içindeki konumu anlatılmış, Katma Değer Vergisi iade sistemi, Katma Değer Vergisi iade sisteminde ortak hususlar, iade işlem süreci ve iade yöntemleri genel olarak ele alınarak detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Ayrıca, Türk vergi sistemi içinde indirimli orana tabi Katma Değer Vergisi iade uygulamaları irdelenmiş, indirimli orana tabi işlemler genel olarak açıklanmış ve bu işlemler nedeniyle iadesi gereken Katma Değer Vergisi tutarı kanun, genel tebliğler gibi yasal enstrümanlar çerçevesinde ele alınmıştır. Bu çalışmamızın esas amacı olan indirimli orana tabi teslimler kapsamında yer alan özel inşaatlarda (konut teslimlerinde) indirimli orana tabi Katma Değer Vergisi iadesi özel olarak irdelenmiş bu kapsamda, özel inşaatlarda özellikli hesaplar ve muhasebe kayıt sistemi anlatılmış, Katma Değer Vergisi iadesi kapsamında uyulması gereken genel esaslar, uygulanacak Katma Değer Vergisi oranları, iade aşamasında aranan belgeler, iade talep etme süreleri ve Katma Değer Vergisi İade süreci içinde, gerek iade talep eden mükellefler nezdinde, gerekse de iade onay makamı olan Maliye Bakanlığı birimleri (Vergi Daireleri) ve Katma Değer Vergisinin uygulayıcısı olan meslek mensupları (Yeminli Mali Müşavirler) arasında sorun olan özellikli durumlar xii ele alınarak bu hususta çözüm önerileri sunulmuştur. Uygulayıcılara katkı sağlaması ve okuyucuya daha somut bilgiler sunması düşüncesiyle örnek bir Yeminli Mali Müşavir KDV iadesi tasdik raporu (uygulaması) hazırlanmıştır. Bu çalışma sonucunda özel inşaatlarda indirimli orana tabi teslimler kapsamında yer alan Katma Değer Vergisi iade uygulamasının şuanda yürürlükte olan indirimli orana tabi Katma Değer Vergisi iade uygulamasından ayrı tutularak yasal uygunluğu destekleyen ve kolay yöntemlerle açıklayan ek bir tebliğle konunun düzenlenip başlıca ele alınması gerektiği ve bu sonucun iade işlemlerindeki tarafların yaşamış olduğu problemleri (Devlet ve mükelleflere) ortadan kaldırarak, iade işlemlerinde zaman kazandıracağı kanısı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, what is Value Added Tax and its position in Turkish tax system is explained, common points in Value Added Tax Refund System, common value in Value Added Tax Refund System, refund process and refund methods are explained in general. In addition, the Value Added Tax refund applications subject to discounted rate in the Turkish tax system were examined, the transactions subject to discounted rate were explained in general and the amount of Value Added Tax to be returned due to these transactions was handled within the framework of legal instruments such as law and general communiques. The main purpose of this study is to discuss specially the value added tax refund in special constructions (housing deliveries) within the scope of deliveries subject to discounted rate. İn this scope, special accounts in special constructions and accounting record system have been explained, general principles to be complied with within the scope of Value Added Tax rebate, applicable Value Added Tax rates, requıred document at the return stage, return request periods, and again within the process of Value Added Tax Return In addition, special problems which are problematic both refunding request taxpayers and the Ministry of Finance (Tax Offices) and also between the xiv members of the profession (Sworn-in Certified Public Accountants) who are implementing the Value Added Tax are handled and the solution approval problems are presented. A sample Sworn-in Certified Public Accountant (VAT) attestation report (implementation) was prepared with the intention of contributing to the practitioners and providing more concrete information to the reader. As a result of this study, it has been concluded that the subject of the Value Added Tax refund application, which is subject to the discounted rate deliveries in private constructions, should be separated from the discounted Value Added Tax refund application, which is currently in force, and that the issue should be dealt with by an additional communiqué supporting legal compliance and explaining it by easy methods. This result will eliminate the problems experienced by the parties in the refund process (State and taxpayers), it is believed the method will save time during the return process