Latin harflerinin evrimi ve kûfi tarzında uygulanabilirliği
Evolution of latin letters and applicability in kufic style
- Tez No: 588867
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET SÜREYYA KOÇTÜRK
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Matbaacılık, Crafts, Fine Arts, Typography
- Anahtar Kelimeler: petrogram, petroglyph, Antik Romen, hümanist yazı, tipografi, sans serif, kare kûfi, petrogram, petroglyph, Ancient Roman, humanist writing, typography, sans serif, square kufic
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Latin harflerinin kûfi tarzında tipografik olarak uygulanabilirliği tezi öne sürülerek yapılan bu çalışmada önce Latin harflerinin ortaya çıkışından bu yana geçirmiş olduğu şekil değişiklikleri, türleri ve bu türlerin yazılışından kaynaklanan tipografik özellikler açıklanmıştır. Arapça harfler konusundaki bilgiler sonraki bölümlerde ele alınmıştır. Kûfi tarzındaki Latin harflerinin metin tipografisinde uygulanabilirliği konusu ise daha sonra teorik olarak açıklanmış ve örnek şekillerle de desteklenmiştir. Önermeler bölümünde, öne sürülen savı doğrulamak amacıyla hazırlayan tarafından tasarlanmış olan her biri özgün nitelikteki tipografik eserler yer almaktadır. Eserlerde, kare kûfi yazı tarzı için özel olarak geliştirilen (hazırlayanın buluşu olan ve özgün bir kare kûfi tarzı yaratan harfleri de içeren) Türkçe-Latin harf şekilleri kullanılmıştır. Tipografi kullanımı açısından bu eserler iki gruba ayrılmıştır. Birinci grupta uzun metin özelliğinde çok satırlı yazılardan oluşan düzenlemeler bulunmaktadır. İkinci grupta ise tek ya da birkaç sözcük içeren eserlerdeki az sayıda harf şekliyle yapılan yaratıcı tipografik yorumlara yer verilmiştir. Tezde ileri sürülen savın gerçek anlamda kanıtlanabilmesi için; alfabedeki tüm harflerin defalarca kullanıldığı örnekler incelenmelidir. Bunun için kûfi tarzda yazılmış uzun metinli, özgün tipografik eserlerden oluşan birden fazla uygulama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, which was carried out with the thesis of the applicability of Latin letters in kufic style, the changes in shape, types and typographic features that have been experienced since the emergence of Latin letters were explained. Information on Arabic letters is discussed in the following sections. The applicability of Latin letters in Kufic style in text typography was explained theoretically and supported by sample figures. In the propositions section, there are typographic works, each of which has been designed by the author, in order to verify the assertion. In the works, Turkish-Latin letter shapes (including the letters that are created the original square kufic style, which is the author's invention) were used for the square kufic writing style. In terms of the usage of typography, these works were divided into two groups. In the first group, the long text feature consists of multi-line text arrangements are found. In the second group, creative typographic interpretations made with a small number of letter forms in the works containing one or a few words were included. In order to prove the argument put forward in the thesis in the real sense; Examples of all the letters in the alphabet are used repeatedly. For this purpose, more than one application consisting of long text, original typographic works written in kufic style were made.