KOBİ'lerde kriz dönemlerinde itibar yönetimi algısının incelenmesi: Konya imalat sanayisinde bir uygulama
Investigation of perception of reputation management in crisis periods in SMEs: An application in Konya manufacturing industry
- Tez No: 588887
- Danışmanlar: PROF. DR. RİFAT İRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, kurumsal itibar, ekonomik kiriz, Kriz etkisi, yönetici, SME, corporate reputation, economic crisis, crisis effect, manager
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmada KOBİ'lerde Kriz Dönemlerinde İtibar Yönetimi Algısının İncelenmesi: Konya İmalat Sanayisinde Bir Uygulama amaçlanmıştır. Bu çalışma, nedensel karşılaştırma ve korelasyonel araştırma desenleri temel alınarak gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda nedensel karşılaştırma araştırma deseni kullanılarak; farklı sektörlerde çalışan KOBİ yöneticilerinin kurumsal itibar algılarını; eğitim durumu, çalışılan sektör, yaş, görev yapılan firmadaki çalışan sayısı, cinsiyet, hizmet içi eğitim alma ve çalışılan firmanın ihracat yapma durumu değişkenlerine göre karşılaştırılarak incelenmiştir. Ayrıca, KOBİ yöneticilerinin kriz etkisi algılarını; çalışılan sektör, firma büyüklüğü ve ihracat yapma durumu değişkenlerine göre incelenmiştir. Bu araştırmada, korelasyonel araştırma deseni kullanılarak; kurumsal itibar ile kriz etkisine yönelik algı arasındaki ilişkiler hesaplanarak incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini Konya'da farklı sektörlerde KOBİ yöneticisi olan 327 birey oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında kişisel bilgi formu, kurumsal itibar ve krizden etkilenme ölçekleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre KOBİ yöneticilerinin güven, iş ortamı ve sosyal sorumluluk boyutlarındaki itibar algılarının yüksek, yenilikçilik, bilinirlik, hedef kitleye yakınlık boyutlarındaki itibar algılarının ise orta düzeyde olduğu görülmüştür. KOBİ yöneticilerinin cinsiyetleri, yaşları ve eğitim durumlarına göre kurumsal itibar algıları farklılık göstermektedir. KOBİ yöneticilerinin eğitim düzeyi arttıkça kurumsal itibar algıları da artış göstermektedir. KOBİ'lerin sektör, büyüklük, çalışan sayıları ve ihraç yapma durumlarına göre kurumsal itibarlarının farklılık gösterdiği görülmüştür. KOBİ'lerin krizden etkilenme düzeyine yönelik algıların ortalamanın üzerinde olduğu görülmüştür. Sektör açısından bakıldığında“Mobilya ve Ağaç Ürünleri İmalatı”ve“Makine ve Metal İşleri İmalatı”sektörlerinden çalışan KOBİ yöneticileri“Gıda İmalat”sektöründe görev yapan çalışanlarınkine göre krizden daha yüksek düzeyde etkilendiklerini ifade etmişlerdir. Son olarak krizden etkilenme düzeyi ile kurumsal itibar algısı arasında ters yönlü bir ilişki bulunmuştur. Kobi'lerde kriz etkisi arttıkça kurumsal itibar algısı azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the perception of corporate reputation in terms of various variables in crisis periods of SMEs. This study was conducted on the basis of causal comparison and correlational research model. In this context, with using the causal comparison research design; the reputation management perceptions of SME managers working in different sectors were examined were examined according to as variables: educational status, the sector studied, age, the number of employees in the company, gender, in-service training and export status of the firm. In addition, the impacts of SME managers on crisis impact; The sector is examined according to the firm size and export status. In this study, by using correlational research design; The relationship between the corporate reputation and the perception of the impact of the crisis has been calculated and investigated. The sample of the study consisted of 327 individuals who are SME managers in different sectors in Konya. In collecting data, personal information form, corporate reputation and crisis-affected scales were used. According to the findings of the research, it was seen that the perception of reputation of SME managers on trust, work environment and social responsibility dimensions was high, while perceptions of reputation in terms of innovation, awareness, and proximity to target audience were moderate. The scores of corporate reputation showed a significant difference according to the gender, age and educational status of SME managers. As the education level of the SME executives increases, the perceptions of corporate reputation also increase. Also, the scores of corporate reputation showed a significant difference according to the sector, size, number of employees and export status of SMEs. It was observed that the perceptions about the level of crises impact of the SMEs were above the average. The scores of crises impact showed a significant difference according to SME executives working in“Furniture and Wood Product Manufacturing and Machinery and Metal Work Manufacturing”sectors stated that they were affected by the crisis more than the ones employed in Food Manufacturing sector. Finally, an inverse relationship was found between the level of impact of the crisis and the perception of corporate reputation. As the impact of the crisis in SMEs increases, the perception of corporate reputation decreases.