Adıyaman Ağuiçen alevilerinde inançlar törenler ve geçiş dönemleri üzerine bir inceleme
An investigation on ceremonies and transitional periods in Adiyaman Ağuiçen alevis
  1. Tez No: 588946
  2. Yazar: MUSTAFA KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Adıyaman, Alevilik, Cem töreni, Hz. Ali, geçiş dönemi, halkbilimi, Adiyaman, Alevism, Cem ceremony, Hz. Ali, transition period, folklore
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Bu tez,“Adıyaman Ağuiçen Alevilerinde İnançlar Törenler ve Geçiş Dönemleri Üzerine Bir İnceleme”başlığı altında Alevilikle ilgili temel kavramlar, inançlar, cem ibadeti, kurban çeşitleri, törenler ve geçiş dönemleri üzerine yapılan bir çalışmadır. Yapmış olduğumuz bu çalışma, sahada yapılan derleme ve incelemeler neticesinde elde edilen bilgilerden meydana gelmektedir. Çalışmamız, giriş bölümü dâhil dört bölümden meydana gelmektedir. Giriş bölümünde yaptığımız çalışmanın önemi ve amacı, Adıyaman İli ve Alevilik hakkında bilgi verilmektedir. İkinci bölümünde, çalışmamıza konu olan Alevilik ve Adıyaman hakkında daha önceden yapılmış tezler, kitaplar ve makaleler hakkında kısa özetler verilmiştir. Üçüncü bölümde ise çalışmanın materyal ve yöntemi hakkında bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde çalışmamızın bulgular ve tartışma kısmı bulunmaktadır. Bu bölümde, temel inanç kavramları, törenler, bayramlar ve geçiş dönemleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmamızın sonuç kısmında ise çalışmamızın öne çıkan kısımlarına değinip ele aldığımız konulardan çalışmada ulaşılan sonuç belirtilip genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis is a study on the basic concepts, beliefs, cem worship, sacrifice types, ceremonies and transitional periods under the title of İnceleme A Study on Beliefs, Ceremonies and Transition Periods in Adıyaman Augiçen Alevis. This study consists of information obtained as a result of compilation and investigations in the field. Our study consists of four chapters, including the introduction. In the introduction part, the importance and purpose of the study, Adıyaman Province and Alevism are given. In the second part, brief summaries about theses, books and articles about Alevism and Adıyaman which are the subject of our study are given. In the third part, information about the material and method of the study is given. In the fourth chapter, the findings and discussion part of our study are presented. In this section, basic belief concepts, ceremonies, holidays and transition periods are tried to be determined. In the conclusion part of the study, the results reached in the study were mentioned and a general evaluation was made.