Gaziantep barak türküleri (Yeni derlemeler ve bunların notaya alınması)
Barak folk songs (New collected works of folk songs and their notation)
  1. Tez No: 588985
  2. Yazar: ADİL ÇETE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Music, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Barak halk türküleri, kültür, müzik, halk şiiri, Barak folk song, cultıre. music, folk poetry
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Barak türküleri, müzikal ve edebi yönünün yanı sıra, yüzyıllar boyu süren bir kültür tarihini anlatmaktadır. Tezimizin amacı Barak türkülerini bu bağlamda bir araya getirmek ve çok yönlü bir kaynak oluşturmaktır. Çalışma sırasında, öncelikle kaynaklarda bulunan Barak türküleri taranmış, daha sonra kaynaklara geçmemiş olan türkülerin derleme çalışmaları yapılmıştır. Tespit edilen türküler yapısına, konusuna, ezgisine göre incelemiş; hikâyesi olanların hikâyesine yer verilmiş, bağlamsal ve işlevsel açıdan değerlendirmeler yapılmıştır. Bu araştırmada Gaziantep Barak kültürü ve Barak türküleri hakkında bilgiler verilmiş, türkü metinleri konusuna göre sıralanmış ve sınıflandırılmış, türkülerin varyantlarına yer verilmiş; Barak türkülerinin icra ortamlarını ve Barak türkülerinin önde gelen türkü icracılarına değinilmiş ve işlevsel yöntemle türküler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In addition to its musical and literary aspect, Barak folk songs also describe a cultural history that lasted for centuries. The first aim of the study is to put together Barak songs in this context and create a multifaceted resource. During the study, firstly Barak songs were found in the sources and after that,a compilation made from untapped folk songs. Detected folk songs examined according to its structure, subject and melody and also the songs which had a story also examined. In this research, information about Gaziantep Barak culture and Barak folk songs were given, folk songs were sorted and classified according to the subject and the variants of the songs are disclosed. Also Barak folk performances and the leading performers of Barak folk songs were mentioned and folk songs were evaluated by the functional method.