Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin kendi algılarına göre sınıf yönetimi becerileri (Erzurum ili örneği)
Skills of classroom management of elementary religious culture and ethics education teachers: The sample of Erzurum provincial
- Tez No: 589023
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL BÜYÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din eğitimi, sınıf yönetimi, sınıf yönetimi becerileri, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni, Religious education, classroom management, skill of class management, religious culture and ethics education teachers
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAB) Öğretmenlerinin kendi algılarına göre sınıf yönetimi becerileninin incelenmesidir. Bu amaç çerçevesinde DKAB öğretmenlerinin sınıf yönetimi becerileri çeşitli değişkenler açısından incelenmiştir. Yöntem:Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeline göre tasarlanmıştır. Çalışmanın evreni Erzurum merkez ilçelerindeki ortaokul ve imam hatip ortaokullarında 2018-2019 eğitim-öğretim yılında görev yapan 214 DKAB öğretmeninden oluşmaktadır. Bu öğretmenlerin tamamına ulaşılmaya çalışılmış ancak 163 tanesinden veri toplanabilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ve ölçek kullanılmıştır. Elde edilen veriler, betimsel istatistikler kullanılarak analiz edilmiştir. Öncelikle ölçeğin alt boyutları için normallik analizleri yapılmıştır. Normal dağılım gösteren verilerde ilişkisiz örneklemler T testi ve tek yönlü varyans analizi ANOVA yapılmıştır. Normal dağılım göstermeyen verilerde ise non-parametrik testler uygulanmıştır. Bulgular: DKAB öğretmenlerinin sınıf yönetimi becerilerinin cinsiyete, mezun olunan programa, ortalama sınıf mevcuduna, hizmet içi eğitim alıp almamalarına, sınıf yönetimi ile ilgili yayınları takip edip etmemelerine, lisansüstü eğitim durumlarına göre alt boyut puanlarında genel olarak anlamlı farklılaşma göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca alan bilgisi, mesleklerini kendi istekleriyle seçip seçmemeleri, çalıştıkları kurum değişkenlerine göre ise anlamlı bir farklılık gösterdiği saptanmıştır. DKAB öğretmenlerinin sınıf yönetimi becerilerinde mesleki deneyim ve yaşları açısından anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Sonuç: DKAB öğretmenlerinin kendilerini sınıf yönetimi becerileri açısından yüksek düzeyde yeterli olarak algıladıkları görülmüştür. DKAB öğretmenlerinin sınıf yönetimi becerileri cinsiyete, mezun olunan programa, sınıf mevcuduna, hizmet içi eğitim alıp almamalarına, sınıf yönetimi ile ilgili yayınları takip edip etmemelerine, mesleki deneyim, yaş ve lisansüstü eğitim durumlarına göre değişmemektedir. Alan bilgisi, mesleklerini kendi istekleriyle seçip seçmemeleri, çalıştıkları kurum türüne göre ise değişmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to examine the skill of class management according to perceptions of elementary religious culture and ethics education (ERCEE) teachers. For this purpose, classroom management skills of the ERCEE teachers were examined in terms of various variables. Method: This quantitative study has been done with survey method. Population of the study composed of 214 ERCEE teachers teaching in 2018-2019 academic year at secondary schools and at İmam Hatip secondary schools in Erzurum city center. It was tried to reach all of these teachers but data could be collected from 163 of them. Data were collected through personal data form and questionnaire. The data were analyzed by using descriptive statistics. Firstly, normal distribution analyzes were made for each sub-dimension of the scale. Then, independent samples t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used about normally distributed variables. In addition, non-parametric tests were applied to non-normally distributed data. Findings: It was found that classroom management skills of ERCEE teachers did not show a significant difference according to gender, undergraduate program, average class size, in-service training, follow publications related to classroom management and postgraduate education. However; it has been determined that there is a significant difference in teachers' classroom management skills according to, subject matter knowledge, reason the choice of profession and type of institution. Also, there was no significant relationship between classroom management skills of ERCEE teachers and their professional experience and age. Result: It was seen that ERCEE teachers perceive themselves as highly adequate in terms of classroom management skills. Religion teachers' classroom management abilities are not based on gender, the program of graduation, average classroom population, vocational educations, following publishing's on classroom management, experience on job, age and postgraduate education conditions. it is based on knowledge of branch, choosing the job willingly and the type of institute.