Çocuk polikliniğine getirilen hastaların aldıkları hemşirelik hizmetleri ve ebeveynlerin beklentileri
  1. Tez No: 58903
  2. Yazar: BAHİRE ULUS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÜMSER KUBİLAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: pediatric outpatient clinic, parent expectations, qualifi ed nursing services. Ill
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları ve Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Araştırma çocuk polikliniğine gelen hastaların aldıkları hemşirelik hizmetleri ve ebeveynlerin beklentilerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Polikliniği'ne başvuran, hasta çocuğu olan ebeveynler oluşturmuştur. Örneklem kapsamına alınan ebeveynler basit rastgele örneklem yöntemi ile seçilmiştir. Ebeveynlerin, çocuklarının hasta olması dışında hiç bir özelliğine bakılmamıştır. Örnekleme 272 ebeveyn alınmıştır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan ebeveyn görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın ön uygulaması Hacettepe Üniversitesi ihsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Polikliniği ne gelen 10 ebeveyn üzerinde yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik ve ki - kare testleri kullanılmıştır. Araştırma kapsamına alman ebeveynlerin hasta olan çocuklarının yüksek oranda, vücut ısısı, boy, vücut ağırlıklarının ölçülmüş olduğu saptanmıştır. Ebeveynlerin yeterli yönlendirme hizmeti aldıkları belirlenmiştir. Araştırma kapsamına alman ebeveynlerin yandan fazlasının duygusal destek aldıkları fakat yeterli bilgilendirilmedikleri saptanmıştır. Araştırma kapsamına alınan ebeveynlerin büyük bir çoğunluğunun hemşirelerden güleryüzlü davranış beklediği saptanmışür. Ebeveynlerin eğitim durumunun, hemşirelerden davranış beklentisini etkilemediği belirlenmiştir. (P > 0,05) Araştırma kapsamına alınan ebeveynlerin çoğunun çekindikleri için hemşirelere ulaşamadıkları saptanmıştır. Ebeveynlerin eğitim durumunun çekinme davranışını etkilemediği saptanmıştır. (P> 0, 05) Hemşirelerin söylediklerini anlamada en fazla güçlüğü ilköğretim mezunu ebeveynlerin yaşadığı belirlenmiştir. Ebeveynlerin eğitim düzeyi yükseldikçe söylenenleri anlamada yaşanan güçlüklerin azaldığı saptanmıştır. (P < 0,05) Araştırma kapsamına alınan ebeveynlerin, aldıkları hemşirelik hizmetlerinden yüksek oranda memnun oldukları belirlenmiştir. Yukarıda verilen sonuçlar doğrultusunda, çocuk polikliniğinde daha kaliteli hemşirelik hizmeti verilebilmesi için polikliniğin düzenlenmesi ve hemşirenin rollerine ilişkin bazı önerilerde bulunulmuştur. Anahtar kelimeler :Çocuk polikliniği, ebeveyn beklentileri, kaliteli hemşirelik hizmetleri. n
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was conducted as an descriptive study to determine the nursing services given to the patients seen in outpatient clinic and the expectancies of the parents. The study population consisted of 272 parents who brought their sick children to outpatient department of Hacettepe İhsan Doğramacı Children's Hospital. The parents were enrolled into the study by simple random sampling. The unique inclusion criterion was the pre sence of a sick child. (The study population was 272.) A special questionnaire prepared by the investigator was used. The form was first tested in 10 parents. The data was given as percenta ges and the groups were compared with use of chi - square test. It was detected that the measurements of weight, height, and body temperature had been performed on all sick ehildren of the parents in study population. All parents had been given enough information about official procedures. It was also seen that they took a good emo tional support but were not informed about the illness of their child ren adequately. It was found that the majority of the parents expected cheerful face from the nurses. The educational status of the parents did not affect their expectations from the nurses (p > 0.05). It was detected that the majority of the parents hesitated to contact the nurses because of their shyness. It was also detected that the school career of the parents did not affect their shyness to contact the nurses. The parents who completed primary school were found to have more difficulties to understand what the nurses said. It was observed that as the educational level of the parents rises, the difficulties of understanding what the nurses said decreases (p < 0.05). With the results of the study, some suggestions to get more qualifi ed nursing service were made regarding reorganization in outpatient facilities and services given by the nurses.