Okul öncesi dönem çocuğunda çocuktan-çocuğa eğitim
Child to child education in preschool period of children
  1. Tez No: 58902
  2. Yazar: FİGEN BATAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜN PLATİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuktan-çocuğa eğitim, okul öncesi eğitim, çevre, Child to child education, preschool education, environment. VII
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET Araştırma, okul öncesi çocuklarda çevre bilincinin geliştirilmesinde çocuktan çocuğa yönteminin etkililiğini belirlemek amacı ile öntest-sontest kontrol gruplu model kullanılarak deneysel olarak yapılmıştır. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Gündüz Bakımevine kayıtlı, yaşları 48-60 ay(5 yaş) arasında olan 10'u deney, 10'u kontrol, ve 10'u anakontrol grubu olmak üzere 30 çocuk üzerinde yapılmıştır.Üç grup grupta yer alan çocukların cinsiyeti, ailedeki kaçıncı çocuk oldukları, ebeveyn eğitim durumları, ebeveyn sigara içme durumu, ailedeki çocuk sayısı ve çocukların okul öncesi kuruma başlama yaşları yönünden birbirlerine eşit oldukları istatistiksel olarak belirlenmiştir. Deney grubunu oluşturan çocuklar, çevre konusu destekli özel bir eğitim programı ile bir ay eğitilirken, kontrol ve arakontroi grupları Hava Kuvvetleri Komutanlığı Gündüz Bakım Evi'nin, Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Müfrsdatı'ndan uyarlamalar yaparak geliştirdiği programla eğitilmişlerdir. Toplam yedi gözlemde elde edilen verilerin ilk iki gözlemi eğitimden önce ve sonra toplanmış olup araştırmanın öntest verilerini, diğer beş gözlem ise şontest verilerini oluşturmuştur. Araştırmanın öntest verileriyle, yapılan eğitimin etkiliğini belirledikten sonra, deney ve kontrol grupları etkileşime alınmış ve araştırmanın sontest verilerini oluşturan 2.,3.,4.,5. ve 6. gözlemler yapılmıştır. Birer hafta arayla yapılan 2., 3., 4. ve 5. gözlemlerden sonra, deney grubunda eğitimin, kontrol grubunda ise etkilenmenin kalıcılığını belirlemek amacıyla, bir ay aradan sonra 6. gözlem verileri toplanmıştır. 6., gözlem sonunda deney ve ara kontrol grupları bir araya getirilerek, etkileşimleri sağlanmış ve son test aşamasındaki 7. gözlem verileri toplanmıştır. ivAraştırma sonuçlarına göre çevre ağırlıklı özel bir program ile eğitilen deney grubundaki çocukların, çevre bilinci puanlarında bir artış gözlenmiştir. Deney ve kontrol grubu etkileşime alındıktan sonra ilk haftada kontrol grubunun puanlarında bir artış gözlenmezken 2. ve 3. haftalarda artış saptanmıştır. Etkileşimin 3. haftasından sonra (5. gözlem) eğitimin kalıcılığını kontrol etmek amacıyla bir ay aradan sonra tekrarlanan 6. gözlemde her iki grubun da puanlarında bir düşme saptanmıştır. Deney ve kontrol gruplarının puanlarındaki bu düşmenin iki grubun benzer davranışlara başlamasına bağlı olarak; birbirlerine uyaran etki yapmadıklarına bağlanabileceği düşünülmüştür. Bu sonuçlardan hareket ederek deney grubu ile daha önce hiç etkileşime alınmamış olan ara kontrol grubunun etkileşimleri sağlanarak yapılan 7. gözlemde deney grubunun puanlarında yeniden bir artış saptanırken ana kontrol grubunun puanlarında ise ilk gözleme göre daha fazla düşme saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, araştırmacı tarafından çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRA CT This experimental research has been performed using the pretest- posttest control group research design, to determine the impact of child to child method on the development of enviromental awreness in pre-school children. The research has been performed on a total of 30 children of which 10 constitute the experimental group, 10 the control group, and the remaining 10 the intermediate control group. All children were inrolled to the Air Force Kindergarden. The sex of the children; their parents of them, educational status, the number of children in their family, their rank among the other sisters or brothers, the age of the children at which they started kindergarden and finally the habit of smoking in their family were all determined to be the same for all children belonging to each of the three groups. The test group were provided with a month long education on environment, using a special education program whereas the control and intermediate control groups were educated according to a program developed by the Air Force Kindergarden, trough accomodation of the curriculum of the Ministry of Education pertaining to preschool. A total of seven observations were made. Data of the first two observations were collected before and after the education program and constituted the pretest data at the study. Whereas the data related to the remaining five observations constituted the posttest data. After determanig the effectiveness of the education provided, experimental and control groups were subjected to mutual interaction where the 2nd, 3rd,4th,5th and 6th observations comprising the posttest data of the research were carried out. Following the 2nd, 3th, and Sth observations made within a week interval, data pertaining to the 6th observation were collected a month later; inorder VIto determine the level of permanancy of the education in the experimental group and the level of influence of the control group At the end of the 6th observation, experimental and the intermediate control groups joined together for mutual interaction and the data related to the 7 th observation of the posttest were collected. According to the results of the research, an increase in the enviromental awareness scores of the children educated in accordance with a special environment weighted program was observed. Following the interaction of experimental and control groups, no increase in the scores of the control groups was observed during the first week but later at the second and third weeks an increase was detected. A decrease in the scores of both groups was detected in the 6 th observation made with month inteval to check the permananey of education. It has been thought that this decrease in the scores of both groups indicates the fact that both groups couldn't affect one another showing similar behaviors. Starting from these results, an increase in the scores of experimental group has been observed once again at the 7th observation conducted after being subjected to interaction with the intermediate control group ( which had no previous interaction with the experimental group). Where as the intermediate control group showed a decrease in the score with respect to the first observation. Several proposals have been made by the researcher in line with the obtained results.