Karabağ Ağzı söz varlığı
Vocabulary of Karabakh Dialect
- Tez No: 589047
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Karabağ ağzı, söz varlığı, diyalekt, ortak kelimeler
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu araştırmada Karabağ'ın tarihi, etnik yapısı incelenmiş, Karabağ'ın ayrıayrı bölgelerinde kullanılan kelimeler anlam olarak araştırılmıştır. Araştırma yaparken bazı kelimelerin birden fazla anlamı olduğunun da şahidi olduk ve tüm ayrıntılarıyla belirtmeye çalıştık. Karabağ ağızlarında görülen birçok özellikler Türkiye Türkçesi'nin yazı dilinde bulunmaktadır. Bu tür ortak benzerlikleri yapmış olduğumuz çalışmada karşılaştırdık. Azerbaycan dili lehçe ve şivelerinin özellikle de Karabağ şivelerinin öğrenilmesi Türk dilciliğine önemli bilgiler katmaktadır. Karabağ ağzı söz varlığı açısından çok zengindir. Bu ağızlarda bulunan özellikler sadece Azerbaycan Türkçesi değil, tüm Oğuz grubu Türk dilleri için önemli bilgiler içermektedir. Araştırma sırasında çoğu kelimelerin diğer Türk dillerinde gerek aynı anlamda, gerekse de farklı anlamlarda kullanılmasıyla karşılaştık. Yapmış olduğumuz araştırmada da birçok ortak Türk kelimeleriyle karşılaştık ve çalışmamızda onu belirttik. Konuyla ilgili bilgiler Karabağ topraklarında yaşamış, büyümüş insanların dilinden toplanmış ve bu kelimeler Alan Derlemesi adı altında çalışmada ele alınmış, kaynak kişiler kaynakçada belirtilmiştir. Konuyu ilgilendiren bütün kaynaklar, bilimsel makaleler, kitaplar, yerli ve yabancı araştırma eserleri ele alınarak incelenmiş, belirli bir plan oluşturularak yazılmıştır. Tez çalışmamızda topladığımız bilgiler 3 bölümde verilmiştir. Giriş, Karabağ diyalekti ve Türkiye Türkçesi yazı dilinde benzer kelimeler, Söz varlığı bölümü. Giriş bölümü Karabağ'ın tarihi ve etnik yapısı, ekonimisi, kültürü, Dağlık Karabağ bölgesi çevresindeki diğer bölgeler ve onların işgali başlıkları, Söz varlığı bölümü söz varlığının tanımı ve kapsamı, deyimler, aynen tekrar öbeği, yöreye has söyleyişler başlıkları altında ele alınmıştır. Sonra sonuç, kaynakça ve içindekiler kısmı yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research, history and ethnic structure of Karabakh was examined, the words used in the regions of Karabakh were investigated as meaning. We have also witnessed that some words have more than one meaning when researching and we have tried to indicate with all the details. Many features of Karabakh dialects is located in the Turkish written language. We compared these common similarities in our study. We know that the most important source of the vocabulary of each language is folk language, dialects, dialects. Dialects have a rich history, opens up broad opportunities for the history of peoples and languages. When we learn the history of any language, we apply to the dialects of that language. Dialects, as well as the public speaking language, also teaches the history of the people, their whereabouts, and where they are. The source of the written language is dialects and, accordingly, we have come across important findings concerning the Turkish language while examining the Karabakh dialect. The learning of the Azerbaijani language and dialects, especially Karabakh dialects, gives important information to Turkish linguistics. The dialect of Karabakh is very rich in terms of vocabulary. These features are not only in Azerbaijani Turkish, but also contains important information in all the Oghuz group. In our study, we have encountered many common Turkish words and we mentioned it in our study. Information on the subject has been collected from the language of the people who lived in Karabakh. All sources, scientific articles, books, local and foreign research studies were examined and a specific plan was created. Key word: Dialect of Karabakh, vocabulary, dialect, common words.