Kültür endüstrisi kavramından hareketle çağdaş sanatta öznenin yeri
The position of the subject in contemporary art based on the concept of cultural industry
- Tez No: 589155
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYZA ŞULE GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Aydınlanma, Frankfurt Okulu, Kültür, Kültür Endüstrisi, Özne, Enlightenment, Frankfurt School, Culture, Culture Industry, Subject
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, kültür endüstrisinin, çağdaş sanatın oluşumuna etkilerini ortaya koyarak, sinema ve müzikte özneye düşen roller açığa çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda, öznenin çağdaş sanattaki üretici ve tüketici rollerinde kültür endüstrisinin etkileri analiz edilmiştir. Birinci bölümde, öznenin tarihsel dönüşümünü açığa çıkarmak için Aydınlanma dönemini hazırlayan koşulları ve Aydınlanma ile birlikte öznenin yenidünya düzeninde merkeze getirilmesi konu edinmiştir. İkinci bölümde, kültür endüstrisi kavramını literatüre kazandıran Frankfurt Okulu'nun düşünce geleneği temele alınarak, Adorno ve Horkheimer'in kültür eleştirileri kapsamlı olarak incelenmiştir. Son bölümde, kültür endüstrisinin çağdaş sanattaki etkileri analiz edilmiştir. Bu bağlamda sinema ve müzikte, üretici ve tüketici öznenin değer yargılarının kültür endüstrisi tarafından şekillendiği açığa çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is attempted to reveal roles of the subject in cinema and music by suggesting the effects of the cultural industry on the formation of contemporary art. In this context, the effects of subject on the cultural industry on the producer and consumer roles in contemporary art are analysed in depth. In the first part, the conditions which prepared the Enlightenment period to reveal the historical transformation of the subject and bringing the subject to the center in the new world order together with enlightenment are discussed. In the second chapter, the cultural critiques of Adorno and Horkheimer are examined extensively based on the thought tradition of the Frankfurt School, which introduced the concept of culture industry to the literature. In the last chapter, the effects of culture industry in contemporary art are analysed. In this context, it is attempted to reveal that the value judgments of the producer and consumer subjects are shaped by the cultural industry in cinema and music.