The differential effect of explicit and implicit instruction on secondary school learners' collocational knowledge
Açık ve örtük öğretimin ortaokul öğrencilerinin eşdizimlilik bilgisi üzerine etki farkı
  1. Tez No: 589260
  2. Yazar: BURCU YALDIZ DURMUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDURRAHMAN KİLİMCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Açık öğretim, Örtük öğretim, Eşdizimli sözcük öbekleri, Kelimeyi hafızada tutma, Explicit instruction, Implicit instruction, Collocations, Vocabulary retention
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışma, açık (explicit) ve örtük (implicit) öğretimin sekizinci sınıf öğrencilerinin hedef sözcük türü olan sıfatların eşdizimlilik bilgileri üzerindeki etki farkını araştırmayı hedeflemektedir. Araştırma; ön test, son test ve gecikmeli son testi kapsayan yarı deneysel bir çalışma modeline göre yürütülmüştür. İlk olarak, öğrencilerin sözcük düzeylerini belirlemek amacıyla "Genel Yeterlilik Testi (The Second Version of Quick Placement Test; Syndicate, 2004) uygulanmıştır. Gruplar, karşılaştırma ve deney grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Karşılaştırma grubu 11'i erkek, 10'u kız öğrenci olmak üzere toplamda 21 öğrencidir. Deney grubu ise 14'ü erkek, 7'si kız olmak üzere toplamda 21 öğrenciden oluşmaktadır. Çalışma, 2 üniteyi kapsamaktadır ve haftalık 4 saat olmak üzere toplamda 10 haftalık bir öğretim programı üzerine oluşturulmuştur. Bu 10 haftanın 6 haftası eğitim programına, 1 haftası ön teste, 1 haftası son test ve 2 hafta sonra uygulanmak üzere 1 haftası da gecikmeli son teste ayrılmıştır. Ünite başında her iki grup için ön test uygulanmıştır. Öğretim boyunca her iki gruba da sıfat + isim eşdizimlilikleri öğretilmiştir. Eşdizimlilik oluşturulurken, öğrencilerin ders kitaplarında geçen belirli bir ünite temel alınarak bu sıfatlar ve bu sıfatlarla eşdizim oluşturacak başlıca isimler hedef alınmıştır. Karşılaştırma grubundaki öğretim örtük (implicit) olarak gerçekleştirilirken deney grubunda ise açık (explicit) öğretim uygulanmıştır. Daha açıkça söylemek gerekirse, karşılaştırma grubundaki öğrencilerin sıfat + isim eşdizimliklerine sadece dikkatleri çekilirken deney grubundaki öğrencilerin aynı eşdizimliliğe dikkatleri doğrudan yönlendirilmiştir ki bu da çalışmanın amacı olan öğrencilerin farkındalıklarını artırma hedefini oluşturmaktadır. Öğretim boyunca her iki grupta da aynı etkinlikler uygulanmıştır. Öğretim tamamlandıktan sonra, son test uygulanarak her iki grupta da öğrencilerin hedef sözcüklerin eşdizimliliklerini ne kadar hatırladıkları ölçülmüştür. İki hafta sonra ise gecikmeli son test uygulanarak her iki grubun da edindikleri bilgiyi ne dereceye kadar korudukları ölçülerek çalışmanın uygulama kısmı son bulmuştur. Bu çalışmada; açık (explicit) ve örtük (implicit) öğretimin grup içerisinde fark yaratıp yaratmadığını bulmak için parametrik olmayan Friedman Test, gruplar arasında fark yaratıp yaratmadığını bulmak için ise parametrik olmayan Mann-Whitney U Test kullanılmıştır. Friedman Test sonuçlarından toplanan bulgulara göre, karşılaştırma grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamışken, deney grubundaki öğrenci kazanımlarında ön test ile son test ve ön test ile gecikmeli son test arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Bu bulgular son test ile gecikmeli son test arasında yapılan karşılaştırma ile de doğrulanmıştır. Son test ile gecikmeli son test arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmaması öğrencilerin yeni kazandıkları bilgileri akılda tuttuklarını göstermektedir. Fakat Mann-Whitney U Test sonucundaki gruplar arası kıyaslamaya bakıldığında ise karşılaştırma ve deney grubu arasında anlamlı bir fark olmadığı gözlemlenmiştir. Çalışma, ortaokul öğrencilerinin kelime bilgisinin gelişimi ile ilgili çıkarımlar, ortaokullarda kelime öğretiminin geliştirilmesine dair öneriler, ve elde edilen bulguların ileriki çalışmalar içim genellenebilirliği ile sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the effect of two types of instruction on the adjective + noun collocational knowledge of secondary school learners. The study employs a quasi-experimental pre-test, post-test, and delayed post-test research design. Initially, The Second Version of Quick Placement Test developed by Oxford University Press and University of Cambridge Local Examinations Syndicate (Syndicate, 2004) was used in order to determine the level of English of the students. Two groups were formed as experimental and comparison. The experimental group comprised 7 girls and 14 boys, totalling 21 participants. In the same way, the comparison group was composed of 10 girls and 11 boys, totalling 21 participants. Later, two groups of secondary school learners, a comparison and a experimental group were provided instruction of adjective + noun collocations. In this collocational relation, the adjectives in the specified units in the students' course book were taken as basis and their collocation with head nouns were targeted at. The first group (comparison) was given implicit instruction while the latter (experimental) was administered explicit instruction regarding the use of the said construction. More specifically, the attention of the learners in the first group was attracted to adjective + noun collocations, whereas the attention of the learners in the second group was directed to the same collocational patterns, which the study aimed to raise the learners' awareness of. The study was based on a 10-week program comprising six weeks instructional period with four hours a week + comprising one week pre-test, one week post-test, and a delayed post-test two weeks later. Prior to the instruction, the learner group were administered a pre-test. Immediately after the instructional intervention terminated, both groups were given a post-test to measure the learning gains of the lexical collocations under focus. Two weeks later, the same groups were administered a delayed post-test to measure to what extent they had retained the new knowledge that they had been exposed to. In this research study, the non-parametric alternative Friedman Test was applied in order to find out if there was a significant difference within groups and Mann-Whitney U test was utilised to find out whether there was a difference between groups regarding the intervention. Based on the results of the non-parametric alternative Friedman Test, no statistically significant difference was found in the comparison group while student gains were statistically significantly different between pre to post-test and pre- to delayed post-test in the experimental group. It can be said that the students in the experimental group benefited from the explicit collocational instruction. This is also confirmed by the finding obtained from the comparison between the post and the delayed post-test. The fact that there was no statistically significant difference between post and delayed post test indicates that students mostly retained the newly gained knowledge. However, according to the comparison of the obtained findings from Mann- Whitney U Test, it was found that there was no statistically significant difference in collocational knowledge score between the comparison and the experimental group. The study was concluded with implications as to the enhancement of the secondary school learners' vocabulary knowledge, and suggestions to improve the vocabulary instruction at secondary schools, and further research for the generalizability of the findings presented in the study.