Şangay Konvansiyonu kapsamında terörizm suçu
The crime of terrorism in the Şhanghai Convention
- Tez No: 589267
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MURAT ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Terörizm, Aşırılıkçılık, Ayrılıkçılık, Şangay İşbirliği Örgütü, Uluslararası Hukukta Terörizm, Terrorism, Extremism, Separatism, Shanghai Cooperation Organization, Terrorism in International Law
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
İnsanlık tarihi kadar eski olan ve halen tüm dünyayı yıldıran terörizm günümüzde tüm dünya devletlerinin gündeminde olan bir olgudur. Son 25 yıldır dünyada terörizme karşı ciddi anlamda çalışmalar yürütülmektedir. Ne var ki, bu tehdide karşı yapılan mücadelelerde şu ana kadar çok ciddi anlamda başarılı sonuçlar elde edilememiştir. Zira her geçen gün gelişen teknolojiyle beraber teröristler tarafından gerçekleştirilen terör saldırılarında da yeni yöntemler kullanmaktadır. Bu çalışmada, küresel güç ilişkileri bağlamında terörizmin değişen anlamı ile uluslararası hukukta terörizmin düzenlenmesi, özelikle Şangay İşbirliği Örgütüne üye ülkeler arasındaki“Terörizm, Aşırılık ve Ayrılıkçılığa Karşı Mücadele Konvansiyonu”bakımından ele alınacaktır. Çalışmaya konu olan Konvansiyon, terörizmle mücadelede güçlenmeye başlayan önleyici stratejinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Şangay İşbirliği Örgütü'nün bu Konvansiyonunun temelinde sınır güvenliği ve üye devletlerde ortaya çıkan bölgesel terör gruplarına karşı yapılan işbirliği yer almaktadır. Bu işbirliği kapsamında üye devletlerin iç hukuk mevzuatını değiştirmeleri, aralarında tek kabul görmüş terörizm tanımını oluşturarak terörle mücadele çalışmalarının daha etkili hale getirilmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Terrorism, a phenomenon that is as old as the history of humanity, still terrorizes the entire world and is on the agenda of all countries in the world today. In the last 25 years, serious efforts have been carried out against terrorism in the world. Nevertheless, no substantial successful results have been attained up to now in the struggles conducted against this threat. This is because along with the technological developments with each passing day, terrorists are using novel methods in terror attacks conducted. In this study, changing meaning of terrorism in the context of global power relations and regulation of terrorism in the international law will be discussed particularly in terms of the“Shanghai Convention on Combating Terrorism, Separatism and Extremism”between the member states of the Shanghai Cooperation Organization. The Convention, which is the subject of the study, constitutes a significant part of the preventive strategy that is becoming powerful in combating against terrorism. The Shanghai Cooperation Organization Convention is based on border security and cooperation against regional terrorist group emerging in member states. Under the scope of this cooperation, it is aimed to make efforts on combating against terrorism more effective with the change in the domestic legal regulations of the member states and making a commonly accepted definition of terrorism.