Uluslararası ticaret ve lojistik altyapı ilişkisi: Şangay Paktı ve Bir Kuşak Bir Yol Projesi ülkelerinde ekonometrik bir değerlendirme
International trade and logistics infrastructure relationship: An Econometric evaluation in Shanghai Pact and One Belt One Road Project countries
- Tez No: 915794
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞATAY KARAKÖY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Şangay Paktı, Bir Kuşak Bir Yol, Lojistik Altyapı, Uluslararası Ticaret, Tobit Analizi, Shanghai Pact, One Belt One Road, Logistics Infrastructure, International Trade, Tobit Analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Küresel ticaretin büyümesi ve ekonomik entegrasyonun derinleşmesiyle birlikte lojistik sektörünün stratejik önemi daha da artmıştır. Bu çalışmada, uluslararası ticaret ve lojistiğin birbirleriyle olan dinamik ilişkisini Şangay İşbirliği Örgütü ve Bir Kuşak Bir Yol Projesi ülkeleri kapsamında incelenmektedir. Yapılan bu çalışmada gayrisafi sabit sermaye oluşumları ve lojistik performans endeksinin alt kriterlerinden olan altyapı ve zamanlamanın bağımsız değişkenler olarak ayrı ayrı olarak ithalat ve ihracat üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmada kullanılan verilerin tamamı Dünya Bankası'ndan elde edilmiştir. Bağımsız değişkelerden altyapı ve zamanlamanın 2007,2010,2012,2014,2016,2018 ve 2022 yılları arasındaki verileri olduğu için diğer verilerin hareketli ortalamaları alınarak Tobit analizi yapılmıştır. Yapılan analizin sonuçlarına göre; Bağımsız değişkelerin ( Gayri safi sabit sermaye oluşumları, ihracat, altyapı ve zamanlama ) ithalat üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu gözlemlenmektedir. Aynı zamanda bağımsız değişkenlerden Gayri safi sabit sermaye oluşumları (GSSO) ve ihracatın pozitif yönde etkilediği, altyapı ve zamanlamanın negatif yönde etkilediği görülmektedir. Yapılan ikinci analizde bağımsız değişkenlerin ( Gayri safi sabit sermaye oluşumları, ihracat, altyapı ve zamanlama ) ihracat üzerindeki etkileri incelenmiştir. Yapılan bu analizde bağımsız değişkelerin tümünün ihracat üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir. Yine bağımsız değişkenlerin katsayılarına baktığımızda ithalat, altyapı ve zamanlamanın pozitif GSSO'nun ise negatif şekilde etkilediği görülmüştür. Şangay İşbirliği Örgütü (Şangay Paktı) ve Bir Kuşak Bir Yol (BKBY) projesine dahil ülkeler üzerinde gerçekleştirilen bu çalışmadan elde edilen bulgular, bu ülkeler için önemli politika önerileri sunmaktadır. Sonuç olarak, Şangay Paktı ve BKBY ülkelerindeki dış ticaretin belirleyicileri üzerine yapılan bu analizler, ithalat ve ihracat arasındaki dengelerin karmaşık olduğunu ve ülkelerin lojistik altyapılarını ve doğrudan yabancı yatırım politikalarını yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini göstermektedir. Ekonomik büyüme ve kalkınma süreçlerinde, bu ülkelerin dış ticaret yapılarındaki değişimlerin küresel ticaret sistemine entegrasyonu sağlaması açısından kritik önemde olduğu açıktır. Gelecek çalışmalar için, bu tür analizlerin sektörel düzeyde ayrıntılı veri setleri kullanılarak gerçekleştirilmesi faydalı olacaktır. Şangay Paktı ve BKBY ülkelerinde farklı sektörlerin ithalat ve ihracat üzerindeki etkilerini detaylandırmak, politika yapıcılar için daha özelleşmiş ve etkin stratejiler geliştirilmesine imkan tanıyabilir.
Özet (Çeviri)
With the growth of global trade and deepening economic integration, the strategic importance of the logistics sector has increased even more. In this study, the dynamic relationship between international trade and logistics is examined within the scope of the Shanghai Cooperation Organization and the One Belt and Road Project countries. In this study, the effects of infrastructure and timing, which are sub-criteria of gross fixed capital formations and logistics performance index, on imports and exports separately as independent variables were examined. All data used were obtained from the World Bank. Since the independent variables; infrastructure and timing have data between the years 2007, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018 and 2022, Tobit analysis was performed by taking the moving averages of other data. According to the results of the analysis; It is observed that the independent variables (gross fixed capital formations, exports, infrastructure and timing) have a significant effect on imports. At the same time, it is seen that GSSO and exports, which are independent variables, affect positively, while infrastructure and timing affect negatively. In the second analysis, the effects of independent variables on exports were examined. In this analysis, it was observed that all independent variables had a significant effect on exports. When we look at the coefficients of the independent variables, it is seen that import, infrastructure and timing have positive effects and GSSO has negative effects.